Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: W. Messer, mevr. L. Messer-Heybroek
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.

Domburg, monument op de Algemene begraafplaats (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Domburg, monument op de Algemene begraafplaats (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Algemene begraafplaats in Domburg (gemeente Veere) is een wit natuurstenen beeld van een knielende vrouwenfiguur. Het beeld is geplaatst op een gedenkmuur van rode baksteen. In de muur zijn twee wit natuurstenen plaquettes gemetseld.

Tekst
De tekst op de rechterplaat luidt:

'DIE DE OORLOG ONS ONTNAM
ZIJ DIE VIELEN IN ONS DORP
ZIJ DIE STIERVEN IN DEN VREEMDE
LEVEN IN ONZE GEDACHTEN.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Algemene begraafplaats in Domburg (gemeente Veere) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948.

Bron
Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht