Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Adopteer dit monument.

Enkhuizen, monument voor Pieter Koppejan (foto: Frans Zack)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Pieter Koppejan in Enkhuizen is een grafsteen van Franse kalksteen. Op de zerk zijn de Nederlandse leeuw en twee gekruiste ankers aangebracht.

Tekst
Het opschrift op de steen luidt:

'GEVALLEN VOOR HET VADERLAND
PIETER KOPPEJAN 12 MEI 1940.
GETROUW TOT IN DEN DOOD.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Pieter Koppejan in Enkhuizen herinnert aan de marineman die op 12 mei 1940 in de strijd tegen de bezetter is gesneuveld.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene Begraafplaats, gelegen aan het Emmaplein in Enkhuizen. Op de begraafplaats liggen tevens een aantal Britse vliegers begraven.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht