Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 2 juli 1994
Adopteer dit monument.

Dalen, 'Indië-monument' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Dalen, 'Indië-monument' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Dalen, 'Indië-monument' (Foto: Marieke Geerlings/KNvB)
Dalen, 'Indië-monument' (Foto: Marieke Geerlings/KNvB)
Dalen, 'Indië-monument' (Foto: Marieke Geerlings/KNvB)
Dalen, 'Indië-monument' (Foto: Marieke Geerlings/KNvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Dalen (gemeente Coevorden) is een groen beeld van een soldaat in gevechtstenue. Het beeld is geplaatst op een zuilvormig voetstuk met twee plaquettes. Op de bovenste plaat is in reliëf een embleem (helm, zwaard en palmtak) aangebracht. Het beeld stelt een dienstplichtige soldaat van de eind 40-er jaren voor.

Tekst
De tekst op de onderste plaat luidt:

'NED. OOST INDIË
VOOR ORDE EN VREDE
1945 - 1950.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Dalen (gemeente Coevorden) is opgericht ter nagedachtenis aan de Nederlandse soldaten zijn omgekomen tijdens de politionele acties in het voormalig Nederlands-Indië.

Onthulling
Het 'Indië-monument' is op 2 juli 1994 onthuld door Mevr. H.T. Spoor-Dijkema.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.