Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland, Burgerslachtoffers, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Geallieerde militairen, Allen, Koopvaardijpersoneel
Ontwerper: ir. Horst Buchow (kapel), Jean Weerts (1902-1966) (beeld)
Onthulling: 1 juni 1951
Adopteer dit monument.

Rimburg, Sint-Jozefkapel (foto: Remi Verreck)
Rimburg, Sint-Jozefkapel (foto: Remi Verreck)

Het monument

Vorm en materiaal
De Sint-Jozefkapel in Rimburg (gemeente Landgraaf) is opgetrokken uit brokken wit zandsteen en steenkool. De dakbedekking is van rubber dat is gesneden uit transportbanden. In de kapel staat een beeld van Sint-Josef die als vader zijn mantel beschermend over zijn zoon Jezus legt.

Wijzigingen
In 1999 is bij de kapel een gedenkzuil geplaatst. Op de zuil zijn de namen van de oorlogsslachtoffers van de voormalige gemeente Ubach over Worms aangebracht. In 2007 is er aan het monument een 'Purple Heart' gedenkplaquette toegevoegd. Deze herinnert aan de Amerikaanse soldaten die in september en oktober 1944 sneuvelden tijdens de bevrijding van Ubach over Worms en tijdens de gevechten om de Siegfriedlinie.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Allon Hendrik 30-11--0001 03-10-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Sint-Jozefkapel in Rimburg (gemeente Landgraaf) is opgericht uit dankbaarheid voor de behouden terugkeer van de 21 Rimburgse jongens en mannen die in de meidagen van 1940 als dienstplichtig soldaat tegen de bezetter hebben gestreden. Tevens worden met de gedenkzuil en plaquette de oorlogsslachtoffers van de vroegere gemeente Ubach over Worms herdacht (joden, Nederlandse soldaten, geallieerde soldaten, verzetstrijders, burgers en Duitse dienstplichtige soldaten).

Oprichting
In 1945 richtten de Rimburgse oud-militairen de 'Vereniging Oudstrijders 1940-1945 Rimburg' op. Uit dankbaarheid voor hun behouden terugkeer uit de oorlog bouwden zij de Sint-Jozefkapel. Vanaf 1953 werd bij de kapel door de voormalige gemeente Ubach over Worms de dodenherdenking gehouden. De zorg voor de kapel en de organisatie van de dodenherdenking bleven tot 1991 in handen van deze Oudstrijders. In dat jaar nam de ‘Vereniging Vrienden van de Sint-Jozefkapel Rimburg’ de zorg over. Omdat in de loop der jaren de kapel meer en meer als oorlogsmonument werd beschouwd, besloten de vrienden in 1995 bij de kapel een gedenkteken te plaatsen waarop alle namen van alle oorlogsslachtoffers uit de voormalige gemeente Ubach over Worms zijn vermeld. Dit gedenkteken kwam gereed in 1999 met financiële steun van de bewoners, de gemeente en enkele particuliere financiers. Het onderhoud van de kapel, de gedenkzuil en de omgeving is in handen van de Vrienden van de Kapel.

Onthulling
Het monument is onthuld op pinkstermaandag van 1951 door deken H. de Wessele uit Kerkrade.
Op 4 mei 2007 is er een 'Purple Heart' plaquette bij het monument onthuld, door burgemeester Bert Janssen van Landgraaf en de neef van Major General Charles H. Corlett. De majoor was bevelhebber van het XIX Corps. De 'Purple Heart' plaquette is afkomstig van de Stichting Zuid Limburgs Hell On Wheels Monument uit Heerlen.

Locatie
De kapel bevindt zich in het Rimburgerbosch bij Landgraaf en Rimburg.

Bronnen

  • 'Vrienden van de Sint-Jozefkapel Rimburg';
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Krantenartikel in Dagblad de Limburger van 4 mei 2007.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.