Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Régis Charles Deleuze in Werkhoven (gemeente Bunnik) is een herdenkingskruis van witte natuursteen.

Tekst
De tekst op het gedenkkruis luidt:

‘FLT
REGIS DELEUZE
PER ARDUA AD ASTRA [Letterlijke vertaling: ‘Door volharding naar de sterren’]
R.A.F.

25
FEVRIER
1945
FRENCH
PILOT.’

Wijziging
Aanvankelijk was het gedenkkruis van hout, maar in 1968 is het op initiatief van de gemeenten Bunnik en Driebergen-Rijsenburg vervangen door een marmeren kruis. In 1990 heeft Yvonne van den Brink-Jager (kenner van de historie achter de gebeurtenis) ervoor gezorgd dat er een nieuw kruis kwam, voorzien van de juiste naam.

De geschiedenis

Het monument voor Régis Charles Deleuze in Werkhoven (gemeente Bunnik) is opgericht ter nagedachtenis aan de Franse R.A.F.-piloot die op 25 februari 1945 op Nederlands grondgebied is gesneuveld.

Régis Charles Deleuze (geb. 26-09-1926) was luitenant der vliegers bij het 274ste Squadron van de Royal Air Force, registratienummer 135504. Op 25 februari 1945 had hij eigenlijk verlof, maar omdat er niet voldoende piloten waren besloot hij toch te vliegen. Om 8.40 uur vertrok hij in de Hawker Tempest VEJ 77 5 vanaf vliegveld Volkel. Boven het Duitse Hamm kreeg zijn toestel echter motorproblemen. Deleuze verloor contact met zijn squadron. Na door de bezetter te zijn aangeschoten, maakte Deleuze een noodlanding in de weilanden bij Kasteel ‘Beverweert’. Helaas raakte het toestel de bomen en crashte.

De zware klap die volgde werd gehoord door gravin zu Castell-Castell. Halverwege de Laan voor het kasteel ontdekte zij een piloot die tegen een boom aanleunde. Kort daarop stierf Deleuze in de armen van de gravin. Hij was 22 jaar. Zijn papieren werden verbrand door de Duitse bezetters, die in een deel van het kasteel een commandopost hadden ingericht. Hierdoor wist men lange tijd niet wie de gesneuvelde piloot was.

Deleuze werd ongeïdentificeerd begraven op de Algemene begraafplaats te Werkhoven. Later is hij op verzoek van het Franse Rode Kruis opgegraven, geïdentificeerd en opnieuw begraven op de Algemene begraafplaats in het bijzijn van zijn ouders, een detachement van de Royal Air Force en de burgemeester van Werkhoven. Veel later heeft de familie van Régis Deleuze hem opnieuw opgegraven en vervoerd naar Evere bij Brussel, waar hij is bijgezet.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is gelegen aan de Laan van Beverweerd bij Kasteel ‘Beverweert’ te Werkhoven (gemeente Bunnik).

Bronnen

  • De heer J. van den Brink;
  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht, Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9;
  • www.regischarlesdeleuze.nl.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents