Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1986
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door PENTA college C.S.G..

Spijkenisse, monument voor de familie Levie (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Spijkenisse, monument voor de familie Levie (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor de familie Levie in Spijkenisse (gemeente Nissewaard) is een gedenksteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TOT AAN
DE DEPORTATIE
OP 28 OKT. 1942
WOONDE IN DIT PAND
HET DAARNA
OMGEBRACHTE
JOODSE GEZIN VAN
SALOMON LEVIE'.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor de familie Levie in Spijkenisse (gemeente Nissewaard) is opgericht ter nagedachtenis aan dit joodse gezin dat op 28 oktober 1942 door de bezetter werd gedeporteerd. Vijf leden van de familie hebben de Tweede Wereldoorlog niet overleefd.

De namen van de vijf omgekomende leden van de familie Levie luiden:

Salomon (of Sally) Levie, zijn vrouw Mina Levie-Monas, dochter Elly M. Levie, zoon Charles B. Levie en hun 78-jarige tante Adriana (Jaantje) de Vries.

In 1942 had Salomon Levie al jaren een slagerij in de Voorstraat. Ook zijn vrouw Mina Levie-Monas, dochter Elly M. Levie, zoon Charles B. Levie en hun 78-jarige tante Jaantje de Vries woonden boven de slagerij. Ondanks de dreigende situatie in de oorlog, weigerde het gezin onder te duiken. Op 28 oktober 1942 werden zij door de bezetter opgehaald. De vrouwen zijn een week later, op 5 november, in de gaskamers van het Poolse concentratiekamp Auschwitz om het leven gebracht. De van hen gescheiden vader en zoon zijn 'in Midden-Europa' overleden op 31 maart 1943.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1986.

Locatie
De gedenksteen is bevestigd boven de deur van het pand Voorstraat 14a te Spijkenisse (gemeente Nissewaard).

Bronnen

  • Gemeente Spijkenisse;
  • Spijkenisse in Oorlogstijd, samengesteld door Jan de Baan (Sijthoff Handelsdrukkerijen Brielle, 1990).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht