Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Allen
Ontwerper: Dhr. F.H. Hoevenagel
Onthulling: 3 mei 1952
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS Prinses Beatrix.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS Jan Barbier.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS St. Sebastianus.

Hellendoorn, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Hellendoorn, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Hellendoorn is een zuil van Vaurion pointillé; harde, dichte kalksteen, afkomstig uit het stroomgebied van de Serein in Noord-Frankrijk. Aan de bovenkant is in reliëf een vrouwenfiguur aangebracht, die zich genoodzaakt ziet een zware tol te betalen: het binnenhalen van een ontijdige oogst. De vrouw heeft in haar ene hand een sikkel en in de andere hand een bos rijpe korenaren. In het midden van de zuil zijn de jaartallen 1940-1945 aangebracht met daaronder het wapen van de gemeente Hellendoorn en de omgekeerde vrijheidsfakkel met handboeien (terreurtijdperk). Het gedenkteken is 3 meter hoog, 1 meter breed en 40 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'1940-1945

GEMEENTE
HELLEN
DOORN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Hellendoorn herinnert aan de Tweede Wereldoorlog en is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1952 door de echtgenote van de toenmalige burgemeester, mevrouw M. Crommelin-Sichterman.

Nadat de burgemeester een toespraak had gehouden, werden diverse kransen en bloemen aan de voet van het monument neergelegd, o.a. door kinderen van gesneuvelde verzetsstrijders uit deze gemeente, alsmede door zeer veel andere personen.

Locatie
Het monument bevindt zich op de plek waar de Ninaberlaan te Hellendoorn overgaat in de De Joncheerelaan te Nijverdal (gemeente Hellendoorn).

Bronnen

  • Gemeente Hellendoorn;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • www.hellendoorn.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht