Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Joop Janssen (1914-1993)
Adopteer dit monument.

Arnhem, gedenkraam (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkraam in Arnhem is een glas-in-loodraam waarop diverse taferelen zijn afgebeeld. Het gedenkraam is een zogeheten apostelraam, gewijd aan Simon de Zeloot. Op het raam wordt de vlucht voor oorlogsgeweld en verwoesting het thema vormen. Het thema is gebaseerd op Mattheus 24. vs. 2  wat ook van toepassing het in 1944 zwaar getroffen Arnhem.

Tekst
De tekst op het raam luidt:

'HIER ZAL GEEN STEEN OP DE ANDERE BLIJVEN'.

Wijziging
Het herdenkingsraam bevond zich oorspronkelijk in de Kleine Eusebius. Wegens de sloop van deze kerk is het raam in 1990 in de Grote Eusebius geplaatst.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkraam herinnert de inwoners van Arnhem aan de Slag om Arnhem die plaatsvond van 17 tot 25 september 1944 in en rond de stad Arnhem als onderdeel van Operatie Market Garden.

Oprichting
Bij de gelegenheid van de vijftigste herdenking van de Slag om Arnhem heeft het comité van Arnhemse burgers zich ervoor beijverd om een gedenkenraam te laten maken voor de “Kleine Eusebius”.

Locatie
Het monument bevindt zich in de Annakapel van de Eusebiuskerk aan Kerkplein 1 te Arnhem (gemeente Arnhem).

Bron
Eusebiuskerk Arnhem.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht