Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Corinne Franzen-Heslenfeld
Onthulling: 15 november 1952
Adopteer dit monument.

Noordwijk, oorlogsmonument (Foto: B. van Bohemen/ NIOD)
Nationale herdenking op 4 mei (foto: P. Marijnus)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Noordwijk is een wit natuurstenen beeld van een knielende vrouwenfiguur met ontbloot bovenlijf. Haar blik is naar beneden gericht. Het beeld is geplaatst op een voetstuk, vervaardigd uit blokken witte natuursteen.

Teksten
De tekst aan de onderkant van het beeld luidt:

'UW WIL GESCHIEDE'.

De tekst op de linkerzijde van het voetstuk luidt:

'HET OFFER DER GEVALLENEN
WORDT HET ONZE'.

Symboliek
Het beeld geeft uitdrukking aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid. De knielende vrouw symboliseert dit offer door haar houding en gebaar.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Noordwijk is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 15 november 1952.

Niet iedereen was gecharmeerd van Corinne Franzen-Heslenfeld's beeld van een vrouw met ontbloot bovenlijf. Het dagblad De Telegraaf berichtte: 'Al te veel onthuld, menen sommige Noordwijkers, die de bedoeling der gemeente om de gevallenen uit de oorlog te eren wel kunnen waarderen, doch het niet noodzakelijk achten, de schaarste aan textielpunten uit de bezettingstijd nog eens op deze wijze in herinnering te brengen.'

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Rembrandtweg/ Oude Zeeweg te Noordwijk. Naast dit monument staat het 'Indië-monument'.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • De Telegraaf van 18 november 1952;
  • Mens & Dier in Steen & Brons door Peter en René van der Krogt.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht