Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Noordwijk is een wit natuurstenen pilaar, bekroond met een gebeeldhouwde vogel die zijn vleugels spreidt. De zuil is geplaatst op een zuilvormig voetstuk van witte natuursteen. Op het voetstuk is een tekst aangebracht. Het geheel is geplaatst op een cirkelvormig plateau van rode bakstenen.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'TER
HERINNERING
AAN
RUDOLF
TAPPENBECK
GEVALLEN VOOR
WAARHEID
EN
RECHT
TE
NEUENGAMME
DECEMBER
MCMXLIV.'

Symboliek
De vogel staat symbool voor vrijheid en vrede.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Noordwijk aan de Tweede Wereldoorlog en het herwinnen van de vrijheid. Tevens herinnert het monument aan de verzetsstrijder Rudolf Tappenbeck, die in de strijd tegen de bezetter om het leven is gekomen.

De hoteldirecteur Rudolf Tappenbeck was tijdens de oorlogsjaren actief in het verzet tegen de Duitsers. Hoewel hij geen lid was van een Noordwijkse verzetgroep verstrekte hij wel financiële hulp aan illegale groeperingen en verleende hij medewerking aan de verzorging van onderduikers. Op 20 mei 1944 werd hij verraden en via het Oranje Hotel te Scheveningen en het kamp te Vught naar het Duitse concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg overgebracht, waar hij op 21 december 1944 op 46-jarige leeftijd overleed.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • De heer Remy F.G. Denker.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents