Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Prof. Ludwig Oswald Wenckebach (1895-1962)
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.

Noordwijk, bevrijdingsmonument (foto: Remy F.G. Denker)
Noordwijk, voetstuk bevrijdingsmonument (foto: Remy F.G. Denker)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Noordwijk is een wit natuurstenen pilaar, bekroond met een gebeeldhouwde vogel die zijn vleugels spreidt. De zuil is geplaatst op een zuilvormig voetstuk van witte natuursteen. Op het voetstuk is een tekst aangebracht. Het geheel is geplaatst op een cirkelvormig plateau van rode bakstenen.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'TER
HERINNERING
AAN
RUDOLF
TAPPENBECK
GEVALLEN VOOR
WAARHEID
EN
RECHT
TE
NEUENGAMME
DECEMBER
MCMXLIV.'

Symboliek
De vogel staat symbool voor vrijheid en vrede.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Noordwijk aan de Tweede Wereldoorlog en het herwinnen van de vrijheid. Tevens herinnert het monument aan de verzetsstrijder Rudolf Tappenbeck, die in de strijd tegen de bezetter om het leven is gekomen.

De hoteldirecteur Rudolf Tappenbeck was tijdens de oorlogsjaren actief in het verzet tegen de Duitsers. Hoewel hij geen lid was van een Noordwijkse verzetgroep verstrekte hij wel financiële hulp aan illegale groeperingen en verleende hij medewerking aan de verzorging van onderduikers. Op 20 mei 1944 werd hij verraden en via het Oranje Hotel te Scheveningen en het kamp te Vught naar het Duitse concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg overgebracht, waar hij op 21 december 1944 op 46-jarige leeftijd overleed.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • De heer Remy F.G. Denker.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht