Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: J.M. Roosenburg
Onthulling: 23 mei 1957
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door J.D. van Arkelschool.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS St. Maartenschool.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Fusieschool Noord Scharwoude.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door R.K. Basisschool De Koolvlet.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Wijde Veert.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Phoenix.

Noord-Scharwoude, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Noord-Scharwoude, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Noord-Scharwoude (gemeente Langedijk) is een bronzen sculptuur van een stier, doorboord met drie pijlen. Het beeld is op een voetstuk geplaatst.

Symboliek
De stier symboliseert levenskracht en vitaliteit. Getroffen door de pijlen ontsteekt de stier in woede en probeert zich ervan te ontdoen. Hiermee heeft de ontwerper willen uitdrukken dat men, hoewel getroffen, niet verslagen is en doorvecht.

Wijzigingen
In mei 1946 werd een tijdelijk houten monument onthuld, op initiatief van de burgers van Langedijk. Deze verenigden zich in het 'Centraal Oranje Comité'. Het voorlopige gedenkteken stond op de kruising van de Dorpsstraat en de toenmalige Provinciale Weg. Het definitieve monument is onthuld op 23 mei 1957. Het houten gedenkteken is pas in 1970 verwijderd. Tot dat jaar vond de jaarlijkse herdenking plaats bij het tijdelijke monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Noord-Scharwoude (gemeente Langedijk) is opgericht ter nagedachtenis van alle militairen en verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter om het leven zijn gekomen.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Centraal Oranje Comité, dat bestond uit voormalige verzetsstrijders.

Onthulling
Het monument is onthuld op 23 mei 1957.

Bij het monument vindt jaarlijks een herdenking plaats op 4 mei.

Locatie
Het monument bevindt zich op de hoek van de Charlotte van Bourbonstraat/Willem de Zwijgerstraat in Noord-Scharwoude (gemeente Langedijk).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • www.langedijkherdenkt.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht