Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Dolf Wong Lun Hing
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.

Roermond, monument op het Munsterplein (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Roermond, monument op het Munsterplein (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het Munsterplein in Roermond is een fontein met in het midden een natuurstenen beeldengroep van twee met water spelende kinderen. De beeldengroep is geplaatst op een voetstuk.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op het Munsterplein is door de Roermondse mannen aangeboden aan de vrouwen van Roermond ter herinnering aan hun dappere houding tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vooral de laatste maanden van de oorlog waren zwaar in voor de vrouwen van Roermond. In die maanden werden drieduizend mannen vanuit de stad gedeporteerd naar Duitse werkkampen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948, ter gelegenheid van het vijftigjarig regeringsjubileum van Hare Majesteit Koningin Wilhelmina.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Stille getuigen... Een fotografische tocht langs grote en kleine oorlogsmonumenten in Maasniel, Herten en Roermond uitgegeven door de Roermondse Vrouwenraad ter gelegenheid van de herdenking van 50 jaar bevrijding van Roermond op 1 maart 1995;
  • Dagblad de Limburger van 29 juni 2010.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.