Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Dienst Gemeentewerken
Onthulling: 14 april 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door OBS 't Partoer.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Arke.

Burgum, oorlogsmonument (foto:Henk Peelen)
Burgum, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Grafsteen van David Victor Logan (foto:Henk Peelen)
Grafsteen van Cyril Vincent Matheson (foto:Henk Peelen)
Grafsteen van Charles James Storer (foto:Henk Peelen)
Grafsteen van Berhard Thorpe (foto:Henk Peelen)
Grafsteen van Geoffrey Carman (foto:Henk Peelen)
Burgum, oorlogsmonument (foto:Henk Peelen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Burgum (gemeente Tytsjerksteradiel) is een zuil van gele steen (Friese drieling), bekroond met een uit graniet gehouwen vlam. In de zuil is een granieten plaquette gemetseld. Het plateau waarop de zuil is geplaatst, is aan de voorzijde in de vorm van een halve cirkel opgemetseld met rode steen (Friese handvorm) en afgedekt met flagstones. Aan weerszijden van de zuil is een bloembak geplaatst. Aan de voet van de zuil bevinden zich vijf oorlogsgraven van geallieerde vliegers. Bij elk graf is een zerk van witte natuursteen geplaatst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN
1940 - 1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Burgum (gemeente Tytsjerksteradiel) is opgericht ter nagedachtenis aan de vijf bemanningsleden van een geallieerd vliegtuig dat in de buurt van de Kruiskerk is neergestort.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

Geoffrey Carman, David Victor Logan, Cyril Vincent Matheson, Charles James Storer en Francis Berhard Thorpe.

De Whitley no.78 Squadron no.4 Group van de Royal Air Force was opgestegen van het noordelijkste vliegveld van Bomber Command, Croft. In de nacht van 6 op 7 september 1941 werd de bommenwerper neergeschoten door de Messerschmitt 110 van Oberluitenant Helmut Lent, 4/NJG 1 te Leeuwarden. Commandant Thorpe en zijn bemanning kwamen hierbij om het leven. Zij werden begraven op de N.H. begraafplaats bij de Kruiskerk te Bergum. Na de Tweede Wereldoorlog werden de militairen herbegraven aan de voet van het oorlogsmonument bij de kerk.

Oprichting

Het gedenkteken is opgericht op initiatief van het gemeentebestuur, in samenwerking met de Vereniging Friesland 1940-1945.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 april 1949.

Locatie
Het monument bevindt zich op het nieuwe gedeelte van de N.H. begraafplaats, gelegen bij de Kruiskerk aan de Nieuwstad in Burgum (gemeente Tytsjerksteradiel).

Bronnen

  • Gemeente Tytsjerksteradiel;
  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht