Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Burgers voormalig Nederlands-Indië, Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Bergschenhoek, verzetsmonument (foto: Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid)
Bergschenhoek, verzetsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Tweede gedenksteen (foto: gemeente Bergschenhoek)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Bergschenhoek (gemeente Lansingerland) is een natuurstenen gedenksteen waarop in reliëf de Nederlandse leeuw en een tekst zijn aangebracht.

Teksten
De tekst op de gedenksteen luidt:

'1940 1945
TER GEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
IN HET VERZET
AANGEBODEN DOOR
BS/SQ. VAN
BERGSCHENHOEK'.

De tekst op de tweede gedenksteen luidt:

'DEZE AARDE
DEZE MENSEN
DIT NEDERLAND
1942 NEDERLANDS-INDIË 1950.'

Wijziging
In 2001 is een tweede, liggende gedenksteen aan de voet van het monument toegevoegd, waarin onder een glasplaat aarde is aangebracht van de zeven erevelden in Indonesië.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Bergschenhoek (gemeente Lansingerland) is opgericht ter nagedachtenis aan de plaatselijke verzetsstrijders die in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld. Tevens dient het monument als herinnering aan alle burger- en militaire slachtoffers in het voormalige Nederlands-Indië in de periode 1942-1950.

Onthulling
De tweede gedenksteen is onthuld op 4 mei 2001 door de heren A.L. Mosterd, J. Oosthoek, J. van Dijk en Th. A Corsmit.

Bron
Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht