Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.

Bergschenhoek, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Bergschenhoek (gemeente Lansingerland) bestaat uit een eenvoudig wit houten kruis met aan weerszijden twee rotsblokken waarop informatiebordjes zijn aangebracht. Op het ene bordje staat in het kort de geschiedenis van deze plaats omschreven, op het andere staan de namen vermeld van de tien Nederlandse mannen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter geëxecuteerd zijn.

Restauratie
Door de heer Van Ruiten sr. is er een houten bord met opschrift bij geplaatst. Dit bord heeft echter de tand des tijds niet doorstaan. In de loop der jaren is het oorlogsmonument in verval geraakt. De (voormalig) gemeente Bergschenhoek heeft om deze reden besloten het monument te vernieuwen.

Wijziging
Hierbij zijn ook de rotsblokken met informatiebordjes aan het monument toegevoegd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Bergschenhoek (gemeente Lansingerland) is opgericht ter nagedachtenis aan tien Nederlandse mannen die op 7 januari 1945 op deze plaats door de bezetter zijn geëxecuteerd.

Op 6 januari 1945 werd een Duitse militair door een onbekende man doodgeschoten op de Bergweg-zuid. De dader is daarna direct gevlucht richting Rotterdam en is nooit gevonden. Als vergeldingsactie voor deze daad heeft de bezetter op zondag 7 januari op dezelfde plaats tien jonge politieke gevangenen geëxecuteerd.

Oprichting
Direct na de bevrijding is op de plaats van executie een eenvoudig houten kruis opgericht.

Bronnen

  • Voormalig gemeente Bergschenhoek;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht