Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Gerrit Bolhuis (1908)
Onthulling: 4 mei 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Bethelschool.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door OBS 't Kraaienest.

Beverwijk, monument op het Westerhoutplein (foto: B. van Bohemen/NIOD)
Beverwijk, monument op het Westerhoutplein (foto: B. van Bohemen/NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het Westerhoutplein te Beverwijk is een in Franse kalksteen uitgevoerd beeld van een staande, half ontklede mannenfiguur met opgeheven armen. Zijn handen zijn samengebonden. Het beeld is geplaatst op een zuilvormig voetstuk. Het beeld is 2 meter 16 hoog. Het voetstuk is 1 meter 44 hoog.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'AAN HEN DIE
UIT ONS MIDDEN
ZEGEVIERDEN
IN DEN DOOD.

1940-1945'.

Symboliek
Het monument benadrukt het belang van de strijd voor zuivere idealen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op het Westerhoutplein te Beverwijk is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
Toen in de jaren kort na de Tweede Wereldoorlog in Beverwijk werd nagedacht over een monument, wilde de toenmalige burgemeester Scholtens dat een breed samengesteld comité tot één monument kwam. Dit om wildgroei van oorlogsmonumenten te voorkomen. Het moest een monument worden voor alle Beverwijkers die in de strijd, het verzet, of door deportatie het leven hadden gelaten.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1949 door mevrouw G.A. Büller-van der Wal.

Bron
Gemeente Beverwijk.

Voor meer informatie
Beverwijk's Zwarte Jaren van ir. I. Camfferman (Beverwijk, De Kennemer Oudheidkamer, 1985).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht