Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1968
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS Theo Thijssen.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door GBS De Bongerd.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de IJsselkade te Zutphen is een liggende, ingelijste gedenksteen met in reliëf een kruis. De steen is geplaatst op een plateau van veldkeien en wordt omringd door vier bloembakken. Achter de gedenksteen staat een vlaggenmast.

Wijziging
Oorspronkelijk was de gedenksteen ingemetseld in de kademuur langs de IJssel. In 1970 is de steen verplaatst naar een prominentere plaats. In 2014 is het monument wederom verplaatst, ditmaal naar dezelfde plek als waar de executie in 1945 plaatsvond. Ook zijn hierbij de namen van de negen geëxecuteerde verzetsmensen aan het monument toegevoegd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de IJsselkade herinnert de inwoners van Zutphen aan negen verzetsstrijders die op 31 maart 1945 aldaar zijn gefussilleerd.

De namen van de Zutphense verzetsstrijders luiden: Boxtart, Van Heemstra, Gerritsen, Hartoch, Lammers, Lier, Van Oostveen, Oskam en Sonnenberg. Er stonden er tien; één man, Van Benthem, overleefde de executie, doordat een kogel afketste op een knoop. Hij hield zich dood, werd met de andere lichamen in de IJssel gegooid en kon zich vervolgens zwemmend redden.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1968.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • De Stentor, 31 maart 2007;
  • De Stentor, 30 maart 2011;
  • De Stentor, 31 maart 2014.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht