Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de IJsselkade te Zutphen is een liggende, ingelijste gedenksteen met in reliëf een kruis. De steen is geplaatst op een plateau van veldkeien en wordt omringd door vier bloembakken. Achter de gedenksteen staat een vlaggenmast.

Wijziging
Oorspronkelijk was de gedenksteen ingemetseld in de kademuur langs de IJssel. In 1970 is de steen verplaatst naar een prominentere plaats. In 2014 is het monument wederom verplaatst, ditmaal naar dezelfde plek als waar de executie in 1945 plaatsvond. Ook zijn hierbij de namen van de negen geëxecuteerde verzetsmensen aan het monument toegevoegd.

De geschiedenis

Het monument aan de IJsselkade herinnert de inwoners van Zutphen aan negen verzetsstrijders die op 31 maart 1945 aldaar zijn gefussilleerd.

De namen van de Zutphense verzetsstrijders luiden: Boxtart, Van Heemstra, Gerritsen, Hartoch, Lammers, Lier, Van Oostveen, Oskam en Sonnenberg. Er stonden er tien; één man, Van Benthem, overleefde de executie, doordat een kogel afketste op een knoop. Hij hield zich dood, werd met de andere lichamen in de IJssel gegooid en kon zich vervolgens zwemmend redden.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1968.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • De Stentor, 31 maart 2007;
  • De Stentor, 30 maart 2011;
  • De Stentor, 31 maart 2014.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

SP Zutphen | 04 mei 2020

Dit jaar 2020 is de bevrijding 75 jaar geleden. Wij bevinden ons in een bijzondere situatie dat we niet bijeen kunnen komen voor een gevoel van saamhorigheid, solidariteit.

De SP afdeling Zutphen eert in het bijzonder de helden in Zutphen-Warnsveld van toen en van nu.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents