Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Marian Gobius (1910-1994)
Onthulling: 4 mei 1953
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Dalton Den Haag.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door RKBS De Gouden Griffel.

Het monument

Vorm en materiaal
Het Stijkelmonument in Den Haag is een gemetselde gedenkmuur met plaquette. Links voor de muur is een beeld van een naakte, knielende mannenfiguur geplaatst. Het beeld van Franse zandsteen uit Peuron is geplaatst op een rond voetstuk. Aan weerszijden van de muur liggen de eregraven van 47 gefusilleerde verzetsstrijders van de Stijkelgroep. Bij elk graf staat een kruis van witte natuursteen.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'STIJKELGROEP
1940 - 1945
HET VADERLAND GETROUWE
BLIJF IK TOT IN DEN DOOD'.

Hieronder zijn de namen van de omgekomen leden van de Haagse verzetsgroep aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Baud Jéan Crétien 16-06-1919 15-07-1944
Bloembergen Bartholomeus Herman 12-03-1905 04-06-1943
Bolten Jean Pierre 17-02-1883 04-06-1943

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Stijkelmonument in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan 47 verzetsstrijders van de Haagse Stijkelgroep die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gefusilleerd.

De Stijkelgroep, die bestond uit enige tientallen personen, werd al in 1941 opgerold. De bezetter heeft 33 leden in de gevangenis te Berlijn-Tegel gefusilleerd, veertien anderen zijn omgekomen in diverse andere gevangenissen. In 1947 werden de omgekomen verzetsmensen op begraafplaats 'Westduin' in Loosduinen herbegraven.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1953 door burgemeester mr. F.M.A. Schokking.

Locatie
Het monument bevindt zich op begraafplaats 'Westduin', gelegen aan de Ockenburgstraat in de wijk Loosduinen (gemeente Den Haag).

Bronnen

  • Gemeente Den Haag;
  • Haags Gemeente Archief;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.
Voor meer informatie
Op de website www.herdenken-denhaag.nl is meer informatie over dit monument te vinden. De website Sporen uit het verleden, blik op de toekomst is een initiatief van Stichting 3 maart '45. Met de website wil de stichting duidelijk maken dat herdenken méér is dan terugkijken naar het verleden (1940-1945). Herdenken is ook een brug slaan tussen verleden en heden, als een les voor de toekomst. Uitgangspunt van de website zijn Haagse monumenten uit de bezettingsperiode, gegroepeerd in zeven thema's: oorlog, bezetting, bevrijding, verzet, terreur, discriminatie en slachtoffers.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Astrid Zoutenbier | 4 mei 2020

Bedankt voor jullie strijd!

D. Stijkel | 4 mei 2020

Uit diep respect voor slachtoffers van vervolging, gevallenen, verzet en bevrijders

Sade, Soey en Jean-Pierre de Breed | 4 mei 2020

Wij leggen in gedachte deze bloem om vandaag nog eens extra stil te staan bij alle mannen/ vrouwen die in het verleden en nu hun leven hebben gelaten voor onze vrijheid en veiligheid. Des noods ten kosten van hun eigen leven of hun gezondheid. Diep respect en waardering voor wat u heeft gedaan of nog doet! U bent een inspiratie bron voor de niet EGO(istische) mede mens met een sterk gevoel voor tegen onrecht, vast houd aan princiepes en moed heeft om hier voor op te komen.

Anoushka Warmenhoven | 4 mei 2020

Marjan Glazenburg | 3 mei 2020

Een bloem als dank voor allen die zich zo ingezet hebben voor vrijheid en gerechtigheid

Arjen Hess | 30 april 2020

Opdat wij dit nooit vergeten en de erewacht helaas dit jaar niet mogelijk is.

Familie Creman | 29 april 2020

Ter nagedachtenis aan de leden van de Han Stijkelgroep en alle anderen die ons in de 2e WO zijn ontvallen.

Dop en Joke Bloembergen | 28 april 2020

Wij herdenken hierbij mijn vader en schoonvader.