Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Maarten Lutherschool.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door GBS Het Palet.

Genemuiden, herdenkingsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Genemuiden, herdenkingsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Genemuiden (gemeente Zwartewaterland) is een graf met een uit rode baksteen opgetrokken gedenksteen, waarop een helm en een zwarte plaquette zijn aangebracht. Voor de gedenksteen ligt grint.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'DEN VADERLANDT GHETROUWE
RUSTPLAATS VAN K. BENNINK.
GEB. 14 APRIL 1905
GESNEUVELD 13 MEI 1940
ECHTG. VAN
JENTJE BEENS
PS. 103:7 EN 8 BER.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Genemuiden (gemeente Zwartewaterland) is opgericht ter nagedachtenis aan de Nederlandse militair Klaas Bennink die op 13 mei 1940 is gesneuveld in de strijd tegen de Duitse bezetter.

Klaas Bennink werd geboren op 14 april 1905 in Genemuiden. In de Tweede Wereldoorlog was hij als soldaat ingedeeld bij het militaire onderdeel 2 C. A.A.T. Hij sneuvelde in Driebergen-Rijsenburg op 13 mei 1940. Bennink ligt begraven op de Gemeentelijke begraafplaats in Genemuiden.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Gemeentelijke begraafplaats De Greente, gelegen aan de Koppel in Genemuiden (gemeente Zwartewaterland).

Bron
Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht