Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Lierop, 'Lancastermonument' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Lierop, 'Lancastermonument' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Lancastermonument' in Lierop (gemeente Someren) is een grijs betonnen kapel langs de weg. Onder een klein afdak is een natuurstenen plaquette aangebracht. Boven de plaquette is een groot Grieks kruis te zien en onder de plaquette is een decoratieve band van kleine Griekse kruisen aangebracht.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'OP 25 MEI 1944 STORTTE OP DEZE
PLAATS EEN LANCASTER 4-MOTORIG
VLIEGTUIG NEER.
ALLE ZEVEN BEMANNINGSLEDEN
VONDEN HIERBIJ DE DOOD.

CHANDLER W.C. SERG. 20 JAAR
HOBART. AUSTRALIË.
GODDARD K.D. OFF. 24 JAAR
SONNING-COMMON ENGELAND
HUGHER R.J. SERG. 19 JAAR
RUTHIN. ENGELAND.
MADDOCK F.D. SERG.
GEGEVENS ONBEKEND CANADA.
MC KAY W.D. OFF-PILOT. 21 JAAR
MATRAVILLE. AUSTRALIË.
PEACH D.F.A. SERG-PILOT. 20 JAAR
TURNER J. OFF. 22 JAAR
MACCLESFIELD. ENGELAND.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Lancaster-monument' in Lierop (gemeente Someren) is opgericht ter nagedachtenis aan de zeven omgekomen bemanningsleden van de Britse bommenwerper die op 25 mei 1944 in het dorp is neergestort.

De namen van de zeven slachtoffers luiden: W.C. Chandler, K.D. Goddard, R.J. Hugher, F.D. Maddock, W.D. Mc Kay, D.F.A. Peach en J. Turner.

Locatie
Het monument is gelegen aan de Kerkweg te Lierop (gemeente Someren) op de plaats waar op 25 mei 1944 de Lancaster bommenwerper is neergestort.

Bron
Oorlogsmusea.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.