Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Voorburg, gedenkteken bombardement Bezuidenhout (foto: Stichting WO2 Sporen CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkteken bombardement Bezuidenhout in Voorburg (gemeente Leidschendam-Voorburg) is een verzamelgraf met daarboven een gedenkmuur met een plaquette van zwart natuursteen met tekst. Voor de gedenkmuur is een sculptuur geplaatst van twee figuren die ineengedoken staan.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:
'OP 3 MAART 1945 EISTE EEN BOMBARDEMENT
OP DE HAAGSE WIJK BEZUIDENHOUT VEEL
MENSENLEVENS. DIT GEDENKTEKEN HERINNERT
AAN DE SLACHTOFFERS DIE HIER OP DE 
BEGRAAFPLAATS ZIJN BEGRAVEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bonfrer-de wit Cornelia Johanna Hendrina 21-07-1913 03-03-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument herinnert aan de slachtoffers van het bombardement op Bezuidenhout op 3 maart 1945 die in het verzamelgraf begraven liggen.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats te Voorburg (gemeente Leidschendam-Voorburg).

Bron
Stichting WO2 Sporen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.