Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: J. Backx, A. van Gool
Onthulling: 1950
Adopteer dit monument.

Riel, oorlogsmonument (foto: Gemeente Goirle)
Riel, oorlogsmonument op de oude locatie (foto: B. van Bohemen/ NIOD)
Riel, oorlogsmonument op de oude locatie (foto: B. van Bohemen/ NIOD)
Riel, oorlogsmonument (foto: Gemeente Goirle)
Riel, oorlogsmonument (foto: Gemeente Goirle)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Riel (gemeente Goirle) is een gedenknaald van grijze natuursteen. Bovenaan de zuil zijn een aantal reliëfs en een tekst aangebracht.

Teksten
De tekst op de bovenzijde van de zuil luidt:

'IN DEN VADERLAND GETROUWE'.

Aan de onderzijde van de zuil staan de namen van twee oorlogsslachtoffers. De tekst luidt:

'L.C. GEERTS
1923-1947

L.H. GRAAT
1925-1946'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Geerts Cornelis Ludocivus 05-09-1923 22-03-1947
Graat Joannes Hubertus 02-08-1925 05-07-1946

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Riel (gemeente Goirle) herinnert aan twee inwoners van Riel. Jan Graat stierf als gevolg van ziekte tijdens militaire dienst in 1946. Louis Geerts kwam in 1947 om tijdens de strijd in voormalige Nederlands-Indië.

Jan Graat is omgekomen nadat hij als vrijwillig tolk met het Canadese leger naar Duitsland was vertrokken.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950.

Wijzigingen
Het monument stond sinds de oprichting aan de Dorpstraat te Riel bij het voormalige patronaatsgebouw. De gedenkzuil is daarna verplaatst naar de begraafplaats achter de kerk H. Antonius Abt.

Locatie
Het monument bevind zich aan de linkerzijde van de entree, op de begraafplaats achter de kerk H. Antonius Abt, in de Kerkstraat in Riel

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Gemeente Goirle.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.