Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Onthulling: 1968
Adopteer dit monument.

Kortenhoef, oorlogsmonument (foto: www.tgooi.info)
Kortenhoef, oorlogsmonument (foto: www.tgooi.info)

Het monument

Het oorlogsmonument in Kortenhoef (gemeente Wijdemeren) is een schuin aflopende gedenksteen van lichte natuursteen, waarop een tekst in zwarte letters is aangebracht. De steen is op een granieten sokkel geplaatst.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN DE GEVALLENEN
1940 / 1945.'

Wijziging
Het monument bevind zich oorspronkelijk aan het Noordereinde in de tuin van Huize Westerveld, het voormalige gemeentehuis van 's-Graveland (gemeente Wijdemeren). Na de verkoop van Huize Westerveld door de gemeente in 2006 is het monument verplaatst naar het J.F. van Heumenhof te Kortenhoef.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Kortenhoef (gemeente Wijdemeren) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1968.

Locatie
Het monument bevindt zich in de groenstrook aan het J.F. van Heumenhof te Kortenhoef (gemeente Wijdemeren).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • www.tgooi.info.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht