Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Allen
Ontwerper: Willem Bouter
Onthulling: 4 mei 1977
Adopteer dit monument.

Lelystad, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Lelystad, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Lelystad is een wit natuurstenen beeld van een staande figuur. Achter het beeld is een gedenkmuur geplaatst van witte bakstenen. Rechts in de muur is een plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN IN DE STRIJD
TEGEN DE DUITSE BEZETTER 1940-45.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Lelystad is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1977. In een toespraak verwoordde landdrost Han Lammers de betekenis van het gedenkteken als volgt: 'Een monument in Lelystad is goed, omdat dit nieuwe land in vrijheid tot ontwikkeling kan komen omdat het oude land is vrijgevochten van de onderdrukking van de bezetters.'

Locatie
Het monument is geplaatst bij de Vlieterbrug te Lelystad.

Bron
Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Francis | 4 mei 2020

Voor allen die er voor gezorgd hebben dat wij in vrijheid kunnen leven. Dit mogen we nooit vergeten.

Martie Konradt | 4 mei 2020

Voor de mensen die gezorgd hebben dat we nu in vrijheid kunnen leven.

Angela Nolles | 4 mei 2020

Ik leg een bloem, een hoopgevende blauwe, opdat we nooit vergeten en strijden voor onze vrijheid, die niet vanzelfsprekend is.

Trudy | 4 mei 2020

Voor allen die het grootste offer brachten voor vrijheid waar ook ter wereld.

Fam. Rozema- Straatman | 4 mei 2020

Voor allen die in alle oorlogen het leven lieten. Kans op herhaling blijft; blijf allert!

Nico | 4 mei 2020

Voor allen die waar dan maar ook onder de handen van een onderdrukker gestorven zijn. En voor hen die, waar en wanneer maar ook, voor de vrijheid leven zijn gestorven.

Willem Boers | 4 mei 2020

Ter nagedachtenis voor allen die zich voor de vrijheid hebben ingezet.