Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Geallieerde militairen
Ontwerper: Simone Weijs
Onthulling: 25 september 2019
Adopteer dit monument.

Nijmegen, crashmonument Hees (foto:Ton van Seters CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het crashmonument Hees te Nijmegen (gemeente Nijmegen) bestaat uit een informatiezuil van gecoat staal. Uit het staal is tekst gestanst. Dezelfde tekst is ook bovenop de zuil ook omgekeerd aangebracht zodat deze ook vanaf de andere zijde leesbaar is.

 

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument herinnert de inwoners van Nijmegen (gemeente Nijmegen) aan de crash van een B25 Mitchell bommenwerper op 25 september 1944. Dat was op de laatste dag van de Operatie Market Garden en vijf dagen na de verwoestende bevrijding van Nijmegen. Daarbij vielen zeven slachtoffers: drie bemanningsleden en vier burgers.  

Onthulling
Op 25 september 2019, precies 75 jaar na dato, heeft burgemeester Bruls van Nijmegen in de wijk Hees het monument onthuld. 

Locatie
Het monument bevindt zich circa 15 meter van de plaquette voor de oorlogsslachtoffers van Hees in de wijk Hees in Nijmegen (gemeente Nijmegen).

Bron
Dhr. H.J.C. Termeer stedelijk Comité 4 en 5 mei Nijmegen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Dorien | 4 mei 2020

Graag leg ik een bloem, Voor hen die voor onze vrijheid gestreden hebben. Graag herdenk ik hen, Die in deze oorlog geleden hebben. Graag laat ik een traan, Voor hen die zelfs nu geen vrijheid mogen kennen. Graag ben ik 2 minuten stil, Voor mijn dankbaarheid dat ik in vrijheid mag leven.