Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Joep Coppens
Onthulling: 4 mei 1995
Adopteer dit monument.

Acht, Verzetsmonument (foto: Gerard Smelt CC BY 3.0)
Acht, Verzetsmonument (foto: Gerard Smelt CC BY 3.0)
Acht, Verzetsmonument (foto: Gerard Smelt CC BY 3.0)
Acht, Verzetsmonument (foto: Gerard Smelt CC BY 3.0)
Acht, Verzetsmonument (foto: Gerard Smelt CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument te Acht (gemeente Eindhoven) bestaat uit een bronzen sculptuur op een marmeren sokkel. Het sculptuur verbeeldt een schild met tevergeefs omhoog-reikende armen. Op de sokkel is een regel uit het |Wilhelmus aangebracht.

Tekst
De tekst op het monument luidt:
'MIJN SCHILT
ENDE
BETROUWEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Boot Pieter Jacob Adrianus 13-10-1896 10-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument herinnert de inwoners van Acht aan de leden van het Eindhovens verzet. Het monument bevindt zich in de Verzetsheldenwijk waarin bijna alle bekende in Eindhoven wonende en tijdens de bezetting overleden verzetsmensen in de strijd tegen de bezetter een straat naar hun vernoemd hebben gekregen.

Onthulling
Het monument is op 4 mei 1995 door burgemeester dr. R.W. Welschen onthuld.

Locatie
Het verzetsheldenmonument bevindt zich in het plantsoentje op de hoek Verzetsheldenlaan/Henk van den Broeklaan te Acht (gemeente Eindhoven).

Bron
Dhr. Smelt.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht