Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Albert Polydor Termote (1877-1978)
Onthulling: 7 augustus 1953
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Vrouwe des Overvloeds' in Willemstad (Curaçao, Nederlandse Antillen) is een bronzen beeld van vrouwenfiguur in een lang gewaad. Zij houdt in haar linkerhand de Hoorn des Overvloeds, gevuld met rozen en in de rechterhand een roos. Het beeld is geplaatst op een opvallend groot, rechthoekig voetstuk van natuursteen. Het gedenkteken is 4 meter 96 hoog.

Tekst
In het voetstuk is zowel in het Nederlands als in het Papiaments een tekst gekerfd die de dankbaarheid van Nederland jegens de Nederlandse Antillen verwoordt.

Symboliek
Het monument symboliseert de erkentelijkheid van Nederland jegens de Nederlandse Antillen voor de geboden hulp tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Hoorn des Overvloeds is een legendarische voorwerp, dat overvloed schonk. Het symbool stamt oorspronkelijk uit de Griekse mythologie. Volgens de mythe is de Cornucopia de hoorn van de geit Amalthea, die Zeus zoogde op Kreta. Als dank zette Zues haar aan de hemel als een sterrenbeeld, en haar hoorn schonk de houder ervan alles wat hij of zij begeerde.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Vrouwe des Overvloeds' in Willemstad (Curaçao, Nederlandse Antillen) is een geschenk van de Nederlandse regering aan de Nederlandse Antillen als blijk van erkentelijkheid voor de geboden hulp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Nederlandse Antillen hebben zonder meer Nederland en de geallieerden gesteund tijdens de oorlog. Hoewel er gevreesd werd door sommige bestuurders in de koloniën in de West voor anti-Nederlandse gevoelens, sinds het contact met Nederland was verbroken en Amerikaanse troepen zich hadden geïnstalleerd in de Nederlandse koloniën. Anti-Nederlandse gevoelens waren er wel, maar bleven marginaal. De Surinamers en Antillianen waren niet bereid om te vechten voor hun onafhankelijkheid en gaven zelfs blijk van medeleven, goedgeefsheid en hulpvaardigheid.

Het feit dat er in de West niet zo veel meer Joodse vluchtelingen zijn opgevangen lag aan de gouverneurs en niet aan de bevolking. De band met met Nederland en de Nederlanders werd versterkt door de sympathie voor het Nederlandse Koninklijk Huis. Prinses Juliana bezocht de koloniën in de West tijdens de oorlogsjaren en dat was voor velen een feestelijke gebeurtenis.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Nederlandse regering.

Onthulling
Het monument is onthuld op 7 augustus 1953 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

Locatie
Het monument staat voor de ingang van Fort Amsterdam in Willemstad (Curaçao, Nederlandse Antillen).

Bron
Wereldoorlog in de West: Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba, Liesbeth van der Horst (Amsterdam, Uitgeverij Verloren BV, 2005). ISBN 90 6550 7949.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht