Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 1958
Adopteer dit monument.

Orry-La-Ville, Militaire gedenkplaat op het Nederlands ereveld (1) (foto: Oorlogsgravenstichting CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
De militaire gedenkplaat op het Nederlands ereveld in Orry-la-Ville (arrondissement Senlis) is vervaardigd van witte natuursteen. Op twee gedenkplaten zijn de namen van Nederlandse militairen aangebracht die omkwamen bij de torpedering van het Franse ss. Pavon bij Duinkerken in 1940. 

Teksten
De tekst luidt:

'KONINKRIJK DER NEDERLANDEN
IN FRANKRIJK RUSTEN BUITEN DIT EREVELD

[Een lijst met namen]

* GENOEMDE SLACHTOFFERS ZIJN LATER
HERBEGRAVEN OP DIT EREVELD.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Baaijen Johan Elisa Cornelis 23-07-1893 21-05-1940
Broekers Herman 24-03-1918 21-05-1940
Buiter Johan Christiaan 02-12-1919 21-05-1940
Brilleman Andries 01-03-1910 22-05-1940
Bussel Jean Baptist Joseph Maria 10-03-1909 21-05-1940
Buys Theodorus Franciscus André 07-12-1913 24-06-1941

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Militaire gedenkplaat op het Nederlandse ereveld in Orry-la-Ville (arrondissement Senlis) herinnert aan de Nederlandse militairen die in Frankrijk om het leven zijn gekomen. 

Er zijn Nederlandse militairen gesneuveld bij de torpedering van het Franse ss Pavon bij Duinkerken op 20 mei 1940. Nederlandse militairen van de Prinses Irene Brigade sneuvelden tijdens D-Day in Normandië en de bevrijding van Noord-Frankrijk. Na de terugtrekking van de Franse en Nederlandse troepen in 1940 uit Zeeland werd Duinkerken bereikt, waarna 1.430 Nederlandse militairen werden ingescheept aan boord van het Franse ss. 'Pavon' van de Compagnie de Navigation d'Orbigny richting Cherbourg of Le Havre. Een uur na vertrek uit Duinkerken werd het schip getroffen door een Duitse vliegtuigbom, die het met soldaten volgepakte middenruim raakte. Zeventig soldaten kwamen hierbij in de vlammenzee om het leven. In de paniek die aan boord ontstond sprongen ongeveer tachtig Nederlanders in zee en verdronken. De kapitein kon het brandende schip echter nog bij Calais op het strand zetten. Een deel van de doden ligt begraven op het Nederlandse ereveld in Orry-la-Ville bij Parijs.

Onthulling
Het ereveld is ingewijd in 1958.

Onderhoud
Het ereveld wordt onderhouden door de Franse zusterorganisatie van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Locatie
Het ereveld bevindt zich in Orry-la-Ville (arrondissement Senlis), op ongeveer 30 km ten noorden van Parijs, aan de linkerkant van de weg Paris-Senlis (Route Nationale, nummer 17), even voorbij het dorp La Chapelle-en-Serval. Het erekerkhof is ook bereikbaar via de A1. Bij de afslag Survilliers links over de A1 richting RN 127, rechtsaf richting Senlis.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.