Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

's-Hertogenbosch, monument voor P.L. Kerssens (foto: Collectie J.A.M. Roelands)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor P.L. Kerssens in 's-Hertogenbosch is een gedenksteen van natuursteen. De gedenksteen is 25 centimeter hoog en 45 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'HIER SNEUVELDE
BIJ DE BEVRIJDING VAN ONZE STAD
OP 27 OKTOBER 1944
P.L. KERSSENS'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Kerssens Petrus Lucas 07-03-1921 26-10-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor P.L. Kerssens in 's-Hertogenbosch is opgericht ter nagedachtenis aan Piet Kerssens die op 27 oktober 1944 is omgekomen bij de bevrijding van de stad. Piet had zich in Eindhoven bij de Amerikanen aangesloten en werd hier geraakt door een Duitse scherpschutter op 26 oktober 1944. Een dag later overleed hij aan zijn verwondingen.

Op 16 oktober 1944 gaf generaal Montgomery bevel de haven naar Antwerpen bereikbaar te maken door Zuid-Nederland te bevrijden. Tijdens deze operatie was 's-Hertogenbosch een scharnierstelling. De 53ste Welsh Divisie kreeg de taak om de stad in twee dagen te veroveren om daarna naar het westen door te stoten. Op die manier kon het Duitse 15de Leger worden verhinderd om over de Maas naar het noorden te ontsnappen.

De Slag om 's-Hertogenbosch nam meer dan twee dagen in beslag en duurde van 22 tot en met 28 oktober 1944. Meer dan 100.000 granaten werden op de stad afgevuurd door de Royal Artillery. In de middag van 24 oktober 1944 vond bij sluis 0 een actie plaats die tactisch gezien een groot succes bleek te zijn om de binnenstad te bevrijden. Na een actie van vlammenwerpende tanks kon de A compagnie van het 7de bataljon Royal Welch Fuseliers, beschermd door een groot rookgordijn, over het smalle voetpad van de sluisdeur stormen. Aan de overzijde werd een bruggenhoofd bezet. In de avond en nacht kon de 155e Fieldcompany van de Royal Engineers een sterke baileybrug naast de sluisdeur bouwen die de volgende morgen gebruikt werd door drie bataljons van de 158ste Infantry Brigade die in één dag het stadscentrum konden bevrijden.

Locatie
Het monument is bevestigd op de noordoostelijke hoek van de Wilhelminabrug, bij Buitenhaven te 's-Hertogenbosch.

Bronnen

Voor meer informatie
  • October 1944 Den Bosch bevochten en bevrijd van Luc van Gent (1989). ISBN 90-6630-192-9;
  • Ooggetuigen in het licht van 2000 van Luc van Gent. ISBN 90-7070-625-3;
  • October 1944 Den Bosch West bevochten maar later bevrijd. ISBN 90-70706-36-9.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht