Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 25 september 2010
Adopteer dit monument.

Simpelveld, gedenkkruis (Marc Hermans CC BY 3.0)
Simpelveld, gedenkkruis (Marc Hermans CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkkruis in Simpelveld (gemeente Simpelveld) bestaat uit een kruis van metaal op een sokkel van beton. Op deze sokkel is een zwarte plaquette met tekst aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingskruis herinnert de inwoners van Simpelveld aan de onbekende evacuatie van 30.000 Kerkradenaren op 25 september 1944 en de 13 doden die daarna op deze plek vielen, terwijl de Amerikanen en Duitsers een wapenstilstand van 24 uur overeen waren genomen. 

De 30.000 Kerkradenaren zochten die 25 september 1944 hals over kop hun boeltje bij elkaar en vertrokken vanuit het centrum van Kerkrade richting Kaalheide naar bevrijd gebied te Spekholzerheide. Met bolderwagentjes, kruiwagens en kinderwagens, volgestouwd met de eerste levens behoeften, werd de tocht ingezet. Men ging richting Imstenrade, Huls, Ubachsberg en Heerlen. Hier werden ze ondergebracht in schuren en stallen. De mensen waren in die tijd erg behulpzaam. Later vertrok men naar diverse dorpen in het Heuvelland zoals Wijlré, Mechelen, Gulpen en nabijgelegen plaatsen. Ter hoogte van Imstenrade-Keverberg daalde een spervuur van Duitse granaten neer op de lange rij vluchtende Kerkradenaren. Mensen vluchten nog sneller, vielen over elkaar heen, kinderen werden in de paniek onder de voet gelopen. Tientallen mensen werden gewond en 13 Kerkradenaren kwamen om in het spervuur.
 

Oprichting
In 2010 nam Marc Hermans contact op met Frans Abels van hoeve Keverberg en besloten zij om er een kruis te plaatsen op de plek des onheils. 

Onthulling
Het gedenkkruis is op 25 september 2010 onthuld door Marc Hermans en Frans Abels. Een kleine honderd mensen waren aanwezig tijdens deze plechtigheid en zij werden toegesproken door o.a. de burgemeester van Simpelveld, dhr. Bogman.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Keverberg op de Huls in Simpelveld (gemeente Simpelveld).

Bron
Dhr. Marc Hermans.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Marc Hermans | 10 januari 2019

Dit zijn de namen van de Kerkraadse burgers die tijdens de evacuatie op de Hulsberg omgekomen zijn:

1 Bransch Josefina, 51 jr, e.v. Lodewijk Willem Hubert Loop * Aken
2 Collinet Mathijs Jozef, 39 jr, *Oirsbeek
3 Collinet Mathieu Jan, 13 jr, *Kerkrade
4 Frings Wilhelm, 68 jr, *Eilendorf
5 Frings Maria Katharina, 43 jr, *Herzogenrath, e.v. J.P. Lochtman
6 Frings Hubertina, 31 jr, *Kerkrade, e.v. Bernard Jozef Borghans
7 Jongen Maria Magdalena, 68 jr, *Kerkrade, e.v. Wilhelm Frings
8 Koonen Jozefina Gerarda, 11 jr
9 Lochtman Mathijs Joseph, 48 jr, ongehuwd
10 Lochtman Caspar Jozef, 19 jr, z.v. Lochtman Frings, Voerendaal 26 sept, 16 uur
11 Tuyl van Aart, 54 jr, *Gomeren, e.v. Gijsbertje Donker
12 Kochen Michael, 3mndn, overleden te Wittem om 11 uur 25 September. Zoon van Antoon Jozef Kochen en Jannetje Elisabeth
Middelhoven

Deze slachtoffers overleden onderweg als gevolg van beschietingen vanuit Duitsland:


13. van Ooijen Adriaan door granaatscherven op de Drievogelstraat ter hoogte van de steenfabriek te Spekholzerheide.

Er vielen tot slot achteraf nog twee doden, te weten:
14. Hanssen Maria Hubertina (akte323) en
15. Janssen Jan Hubert echtgenoot van Marie Josephine Caroline Keijsers.

(bron: H. Schetters; Kerkrade evacueert blz. 32)

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.