Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkkruis in Simpelveld (gemeente Simpelveld) bestaat uit een kruis van metaal op een sokkel van beton. Op deze sokkel is een zwarte plaquette met tekst aangebracht.

De geschiedenis

Het herdenkingskruis herinnert de inwoners van Simpelveld aan de onbekende evacuatie van 30.000 Kerkradenaren op 25 september 1944 en de 13 doden die daarna op deze plek vielen, terwijl de Amerikanen en Duitsers een wapenstilstand van 24 uur overeen waren genomen. 

De 30.000 Kerkradenaren zochten die 25 september 1944 hals over kop hun boeltje bij elkaar en vertrokken vanuit het centrum van Kerkrade richting Kaalheide naar bevrijd gebied te Spekholzerheide. Met bolderwagentjes, kruiwagens en kinderwagens, volgestouwd met de eerste levens behoeften, werd de tocht ingezet. Men ging richting Imstenrade, Huls, Ubachsberg en Heerlen. Hier werden ze ondergebracht in schuren en stallen. De mensen waren in die tijd erg behulpzaam. Later vertrok men naar diverse dorpen in het Heuvelland zoals Wijlré, Mechelen, Gulpen en nabijgelegen plaatsen. Ter hoogte van Imstenrade-Keverberg daalde een spervuur van Duitse granaten neer op de lange rij vluchtende Kerkradenaren. Mensen vluchten nog sneller, vielen over elkaar heen, kinderen werden in de paniek onder de voet gelopen. Tientallen mensen werden gewond en 13 Kerkradenaren kwamen om in het spervuur.
 

Oprichting
In 2010 nam Marc Hermans contact op met Frans Abels van hoeve Keverberg en besloten zij om er een kruis te plaatsen op de plek des onheils. 

Onthulling
Het gedenkkruis is op 25 september 2010 onthuld door Marc Hermans en Frans Abels. Een kleine honderd mensen waren aanwezig tijdens deze plechtigheid en zij werden toegesproken door o.a. de burgemeester van Simpelveld, dhr. Bogman.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op de Keverberg op de Huls in Simpelveld (gemeente Simpelveld).

Bron
Dhr. Marc Hermans.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Marc Hermans | 10 jan 2019

Dit zijn de namen van de Kerkraadse burgers die tijdens de evacuatie op de Hulsberg omgekomen zijn:

1 Bransch Josefina, 51 jr, e.v. Lodewijk Willem Hubert Loop * Aken

2 Collinet Mathijs Jozef, 39 jr, *Oirsbeek

3 Collinet Mathieu Jan, 13 jr, *Kerkrade

4 Frings Wilhelm, 68 jr, *Eilendorf

5 Frings Maria Katharina, 43 jr, *Herzogenrath, e.v. J.P. Lochtman

6 Frings Hubertina, 31 jr, *Kerkrade, e.v. Bernard Jozef Borghans

7 Jongen Maria Magdalena, 68 jr, *Kerkrade, e.v. Wilhelm Frings

8 Koonen Jozefina Gerarda, 11 jr

9 Lochtman Mathijs Joseph, 48 jr, ongehuwd

10 Lochtman Caspar Jozef, 19 jr, z.v. Lochtman Frings, Voerendaal 26 sept, 16 uur

11 Tuyl van Aart, 54 jr, *Gomeren, e.v. Gijsbertje Donker

12 Kochen Michael, 3mndn, overleden te Wittem om 11 uur 25 September. Zoon van Antoon Jozef Kochen en Jannetje Elisabeth

Middelhoven

Deze slachtoffers overleden onderweg als gevolg van beschietingen vanuit Duitsland:

13. van Ooijen Adriaan door granaatscherven op de Drievogelstraat ter hoogte van de steenfabriek te Spekholzerheide.

Er vielen tot slot achteraf nog twee doden, te weten:

14. Hanssen Maria Hubertina (akte323) en

15. Janssen Jan Hubert echtgenoot van Marie Josephine Caroline Keijsers.

(bron: H. Schetters; Kerkrade evacueert blz. 32)


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents