Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Indië-monument’ in Tilburg is een crèmekleurig Indisch huisje van beton met een roodbruine randbalk. Het object is geplaatst op een bordes van geglazuurde, paarse bakstenen, voorstellende een Indische veranda. In de nissen van het huis zijn acht bronzen panelen aangebracht. In het midden bevinden zich drie bronzen plaquettes. Op de bovenste plaquette is de kaart van Indonesië, het wapen van Tilburg en de kaart van Nederland aangebracht. De middelste plaquette toont het Ereteken voor Orde en Vrede, bestaande uit een helm, een zwaard en een palmtak. Aan de voorzijde van het huisje is een bloemenbak geplaatst. Het gedenkteken is 1 meter 95 hoog, 5 meter 40 breed en 80 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de onderste plaquette luidt:

‘MET RESPECT HERDENKEN WIJ DE
IN NEDERLANDS – OOST – INDIË
OMGEKOMEN TILBURGSE MILITAIREN’.

Op de acht panelen zijn de namen en de geboorte- en sterfdata aangebracht van zestig Tilburgse soldaten die tussen 1945 en 1962 in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

Symboliek
Het monument geeft op symbolische wijze weer dat de jongemannen die in het voormalige Nederlands-Indië sneuvelden, na vijftig jaar weer thuis zijn. De bloemenbak verbeeldt de veranda, waar het tropische leven van alledag zich afspeelde. Het Ereteken voor Orde en Vrede is een onderscheiding die Nederlandse soldaten ontvingen voor hun inzet in het voormalige Nederlands-Indië. De palmtak is een teken van vrede en het zwaard duidt op weerbaarheid.

Wijziging
In 2017 is het monument verplaatst van de oorspronkelijke locatie aan de Gerard van Swietenstraat naar het Vrijheidspark te Tilburg (gemeente Tilburg).

De geschiedenis

Het ‘Indië-monument’ in Tilburg is opgericht ter nagedachtenis aan zestig Tilburgse militairen die tijdens de koloniale oorlog in Indonesië in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

Oprichting
De oprichting was een gezamenlijk initiatief van de Vereniging Oud-Militairen Indiëgangers, afdeling Noord-Brabant Oost en Werkgroep Gedenkteken Indiëgangers Tilburg.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 mei 2001 door mevrouw M. Spoor-Dijkema (weduwe van generaal S.H. Spoor). Bij de plechtigheid waren circa 700 nabestaanden en (oud-) militairen aanwezig.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Gemeente Tilburg;
  • Stichting ‘Vrienden van het Indië Monument Tilburg’;
  • Heemkundekring ‘Tilborch’;
  • Limburger Plus van 21 mei 2001.

Meer informatie
Voor meer informatie en/of aanmelding voor de digitale nieuwsbrief: indiemonument.tilburg@gmail.com.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents