Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 14 april 2018
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Piet Hoekman in Keent (gemeente Oss) bestaat uit een kunstwerk vervaardigd uit een plaat van aluminium die is gevormd tot een driehoekige zuil. Aan de  de bovenzijde is het silhouette van een vliegtuig uitgespaard. Daaronder staat een zwarte afbeelding van twee parachutes met daaraan een man. Hieronder is tekst uitgestansd. Onderaan het monument is een silhouette te zien van de boerderij waar Piet Hoekman werd neergeschoten.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'PIET HOEKMAN

WACHTMEESTER DER
KONINKLIJKE MARECHAUSSEE
ENGELANDVAARDER
GEHEIM AGENT

IN NEDERLAND GEDROPT
OP 19 SEPTEMBER 1943
VERRADEN EN OMGEKOMEN
OP 6 NOVEMBER 1943 TE KEENT.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Hoekman Pieter 14-01-1917 06-11-1943

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan verzetsman Pieter Hoekman. Hij werd op 6 november 1943 samen met een andere geheim agent van het Nederlandse Bureau Inlichtingen in een Duitse hinderlaag doodgeschoten na verraad van een lokale boer. Doordat Hoekman zich heeft verzet tegen zijn aanhouding wist hij te voorkomen dat de verzetsgroep 'Zendgroep Barbara' werd opgerold. 

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 april 2018. De burgemeester van Oss Wobine Buijs hield tijdens de plechtigheid een toespraak. Tevens was er een lid van de marechaussee uit Urk aanwezig die vanuit bezet Nederland naar Engeland voer om als geheim agent terug te keren. Vrienden van Hoekman, engelandvaarders Bram Grisnigt en Leo Hendrikx waren tevens aanwezig.

Locatie
Het monument voor Piet Hoekman bevindt zich bij de boerderij waar Piet Hoekman is doodgeschoten in het buurtschap Keent (gemeente Oss).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.