Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Academiegebouw bestaat uit drie natuurstenen plaquettes met daarvoor een standbeeld van een vrouwenfiguurop een sokkel van zwart natuursteen. Zij staat op haar tenen. Onder haar voeten kronkelt in de vorm van een hakenkruis een slang die twee menselijke wezens in zijn greep houdt. De vrouw houdt haar ene hand aan haar mond. Met haar andere hand duwt ze de kop van de slang weg.

Tekst
De tekst op de middelste plaquette luidt:
‘ONS ZWAKKE HART MAG VOOR HET STERVEN VREEZEN
MAAR NOOIT VERGAAT WAT ZUIVER IS EN GROOT.
WILLEM DE MÉRODE

† 1940 -1945 †.’

Hieronder zijn 72 namen aangebracht.

Wijziging
In 1950 en 2011 zijn bij het standbeeld plaquettes met namen toegevoegd. In 1948 riep de universiteit een commissie in het leven met professor Pompe als voorzitter. Deze commissie stelde vast welke slachtoffers op het monument vermeld zouden moeten worden. Dit resulteerde in het plaatsen van een plaquette achter het standbeeld.  In 2010 werd er opnieuw een commissie opgericht omdat was gebleken dat de bestaande plaquette onvolledig was. Uit onderzoek bleek dat er 97 personen waren die als universitaire oorlogsslachtoffers aangemerkt konden worden. Deze namen werden op twee plaquettes aangebracht die aan weerszijden van de bestaande plaquette werden opgehangen. Deze flankerende plaquettes zijn op 4 mei 2011 onthuld.

Symboliek
Het standbeeld symboliseert de herrijzenis.

De geschiedenis

Het monument in het Academiegebouw herinnert aan de 169 universitaire oorlogsslachtoffers van de Universiteit Utrecht die gedurende de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

Oprichting
Het monument is tot stand gekomen op initiatief van studenten van de Universiteit Utrecht. Een commissie uit de studentenverenigingen, geleid door Frits Sobels, stelde beeldhouwer Joop Hekman aan om het monument te ontwerpen. Dit monument werd in juli 1946 onthuld. In 1948 riep de universiteit een commissie in het leven met professor Pompe als voorzitter. Deze commissie stelde vast welke slachtoffers op het monument vermeld zouden moeten worden. Achter het standbeeld werd daartoe in 1950 een plaquette onthuld.

Onthulling
Het oorspronkelijke monument werd op 5 juli 1946 onthuld. In 1950 werd de plaquette met namen toegevoegd. Deze eerste plaquette werd op 18 september 1950 onthuld door de toenmalige rector van het Utrechtsch Studentencorps, een kleinzoon van de in Auschwitz vermoorde hoogleraar anorganische chemie E.J. Cohen. Op deze plaquette staan 72 namen van leden van het Utrechtse universitaire verzet en Joodse slachtoffers vermeld. In 2011 werden aan weerszijden twee plaquettes toegevoegd met 97 nieuwe namen. Deze plaquettes zijn vervaardigd door Willem Noyons.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich tegenover het Groot-Auditorium in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht aan het Domplein 29 te Utrecht (gemeente Utrecht).

Bronnen

  • Het Utrechtse universitaire verzet. ‘Heb je Kafka gelezen?’ 1940-1945. Frits Broeyer;
  • Memento mortuorum 1940-1945. Een onvoltooid verleden van de Utrechtse universitaire gemeenschap, Utrecht 2011.Harry S. Koelega.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents