Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: D. Verhoeve, Piet Jungblut
Onthulling: 1952
Adopteer dit monument.

Utrecht, Verzetsmonument Vleuten (foto: C.W.M. Rasch CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument Vleuten te Utrecht (gemeente Utrecht) bestaat uit een gedenkmuur, sculptuur en een bronzen plaquette met tekst. Tussen de namen staat een hand die het V-teken uitbeeld. Tussen de vingers staan de woorden 'Verzet, Victorie, Vrijheid'.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:
'IN MEMORIAM
THOM N. BAKKER -
K.H. SPANJERSBERG
LEIDERS VAN HET VLEUTENS VERZET
GEFUSILLEERD OP 12 OCTOBER 1944.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de leiders van het Vleutens verzet.

Oprichting
Het monument is tot stand gekomen op initiatief van de Vleutense bevolking. Zij hebben in 1946 een inzameling gehouden om een monument voor de omgekomen verzetsmannen op te richten. De eerste ontwerpen voor het monument werden door de Commissie voor Oorlogs- en Vredesgedenktekens afgekeurd. Pas in 1949 werd er een ontwerp goedgekeurd. Het monument werd vervaardigd maar niet geplaatst en vergeten. In 1952 werd het bestaan van het monument ontdekt door een gemeentemedewerker en werd met behulp van een collega teruggevonden bij een bedrijf in Jutphaas. Beide gemeentewerkers hebben ervoor gezorgd dat het monument op een zaterdagnacht stiekem werd geplaatst. Het monument was voor de bewoners op de daaropvolgende ochtend een grote verrassing.

Locatie
Het monument bevindt zich in het Dr. Schuursplantsoen aan de Bottensteinweg te Vleuten (gemeente Utrecht).

Bron
Tijdschrift van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens, Jrg. 30 nr. 1 (maart 2010).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Jaap | 4 mei 2020

Voor hen die gestreden hebben voor onze vrijheid.

Familie Dees | 29 april 2020

Opdat wij nooit vergeten.

Esmeralda en Noa | 28 april 2020

Omdat we nooit mogen vergeten..... Dit jaar van een afstand, in de toekomst weer samen.