Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Peter Roovers (1902-1993)
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.

's-Hertogenbosch, 'Sint-Joris en de draak' (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
's-Hertogenbosch, 'Sint-Joris en de draak' (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
's-Hertogenbosch, 'Sint-Joris en de draak' (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Sint-Joris en de draak' in 's-Hertogenbosch is een beeld van geglazuurd terracotta. Sint-Joris staat in een expressieve houding met geheven zwaard, terwijl de draak aan zijn voeten ligt. Het beeld is geplaatst op een stenen voetstuk. Het beeld is 1 meter 65 centimeter hoog, 80 centimeter breed en 70 centimeter diep. Het voetstuk is 47 centimeter hoog, 60 centimeter breed en 60 centimeter.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'HARRY ROVERS GEB. 19/4/1922.
JACQUES VERHEES GEB. 14/4/1928.

ZIJ VIELEN BIJ HET VERVULLEN
VAN HUN VERKENNERSPLICHT
OP 25/10/1944.'

Symboliek
Het verhaal van Sint-Joris en de draak is een vroeg-christelijke legende uit de vijfde eeuw. Sinds de elfde eeuw staat deze vertelling symbool voor de strijd tussen goed (Sint-Joris) en kwaad (de draak). Veelal wordt deze bijbelse voorstelling gebruikt om het oorlogsgebeuren vast te leggen. Het gevecht ging tegen de hel, opgeroepen door de waanzin van het fascisme. Met het beeld wordt uitdrukking gegeven aan de overwinning op de bezetter. De staande mannenfiguur is de verpersoonlijking van de herrijzenis.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Sint-Joris en de draak' in 's-Hertogenbosch is opgericht ter nagedachtenis aan twee medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

Harry Rovers en Jaques Verhees.

Deze twee jonge Bosschenaren werden op 25 oktober 1944 door granaatscherven gedood, toen zij hielpen met de verhuizing van een geëvacueerde familie. Zij woonden aan de Willem van Oranjelaan, waar nu het monument staat. Harry Rovers en Jaques Verhees waren lid van de verkennerij.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947.

Locatie
Het monument 'Sint-Joris en de draak' staat aan de Willem van Oranjelaan te 's Hertogenbosch.

Bronnen

  • Gemeente 's-Hertogenbosch;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht