Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het Joods monument te Den Haag (gemeente Den Haag) is vervaardigd uit zandsteen en brons. Het verbeeldt een driedelige muur met een deur op een kier. Op het zandsteen is het monument ‘Davidsster’ van Dick Stins uit 1967 aangebracht. Dit gedenkteken, ook bekend als het Amalekmonument, bevond zich voorheen aan de Gedempte Gracht in Den Haag. Het is een reliëf van brons dat vier personen verbeeldt. Daarnaast bevinden zich twee koffers. Deze koffers zijn van onderaf verlicht. Bij het monument bevinden zich tevens zes stenen ovale zitplaatsen. Op elk van deze zitplaatsen zijn twee reliëf sculpturen van één van de twaalf stammen van Israël aangebracht. De zes ovalen stenen en de twaalf reliëfs vormen tezamen achttien elementen.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

‘GEDENK WAT AMALEK U GEDAAN HEEFT …

… VERGEET HET NIET. DEUT : 25.17.19.

OPDAT ZIJ NIET VERGETEN WORDEN
KIJK NAAR DE DEUR OP EEN KIER, NAAR DE MONUMENTEN OM U HEEN.
HIER WAS HET MIDDELPUNT VAN DE JOODSE BUURT VAN DEN HAAG.
MEER DAN 12000 JOODSE HAGENAARS, MANNEN, VROUWEN EN KINDEREN, WERDEN WEGGEVOERD EN VERMOORD TIJDENS DE RAMPJAREN 1940-1945.
HUN NAGEDACHTENIS ZIJ TOT ZEGEN  זכרונם לברכה.’

Symboliek
De koffers symboliseren de deportatie. De zes zitplaatsen staan symbool voor de zes miljoen joodse slachtoffers. De achttien elementen van de zitplaatsen de reliëfs symboliseren het leven. In het Jodendom is achttien een speciaal getal dat de letterwaarde van het Hebreeuwse woord חַי‎ (chai) is. Chai betekent leven.

De tekst is afkomstig uit het bijbelboek Deuteronomium. Amalek is de kleinzoon van Esau, die met zijn volk de aartsvijand van de Israëlieten was.

De geschiedenis

Het Joods monument in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan de Haagse joden die gedurende de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn weggebracht en omgebracht. Voor de oorlog telde Den Haag ongeveer 17.000 joodse inwoners, 14.000 van hen werden gedeporteerd en zeker 12.000 van hen werden vermoord of kwamen door ontberingen om het leven.

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 januari 2018 door burgemeester Pauline Krikke, de voorzitter van de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag, de voorzitter van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap in Den Haag en de kunstenares Anat Ratzabi.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op het Rabbijn Maarsenplein in Den Haag (gemeente Den Haag). Op dit plein bevindt zich ook het Joods Kindermonument.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents