Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Joop M. van Egmond
Onthulling: 29 mei 1995
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door PCBS Oranje-Nassau.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door OBS De Dubbelburg.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Koningin Emmaschool.

Rijnsburg, bevrijdingsmonument (Foto: M.J. Borsboom)
Rijnsburg, bevrijdingsmonument (Foto: M.J. Borsboom)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Rijnsburg (gemeente Katwijk) is een granieten voet (Balmoral) met een symmetrisch buizenstelsel en een halve wereldbol. Uit de wereldbol vliegt een vredesduif op. Het object is geplaatst in een perk van oranje bloemen.

Tekst
De tekst op de granieten voet luidt:

'WIE VREDE EN VRIJHEID WIL
MOET STRIJDEN'.

Symboliek
De zware, stabiele voet symboliseert de blijvende vrede. De staalconstructie met halve wereldbol geeft uitdrukking aan 'het gevangen zijn in een dictatuur, gedurende de oorlogsjaren. De halve wereld stond toen in brand. Maar toch, vanuit die brandende wereld, breekt uiteindelijk de vrede door. Gesymboliseerd door een duif, zonder onderbreking gebogen uit één stuk staal (eenheid/hechtheid). Het oplopende gedenkteken verwijst ook naar boven, als ode aan God voor de vrede die Hij ons geschonken heeft'. Het perk van oranje bloemen is een teken van de verbondenheid van de inwoners van Rijnsburg met het Huis van Oranje.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Rijnsburg aan de bezettingsjaren en het herwinnen van vrijheid en vrede. 'Het gedenkteken appelleert aan datgene waar gedurende vijf oorlogsjaren voor gevochten is en waar menigeen zijn leven voor gegeven heeft. Het gedenkteken beoogt een blijvende waarschuwing te zijn voor de hedendaagse jeugd tegen het gevaar wat er ook na 50 jaar nog is in de vorm van discriminatie, fascisme en onverdraagzaamheid.'

Het monument is geplaatst aan de Johannes Poststraat. Post was een verzetsstrijder die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Rijnsburg een schuilplaats vond. Hij werd geboren op 4 oktober 1906 in Hollandscheveld bij Hoogeveen. Tijdens de bezetting liet hij zijn welvarend landbouwbedrijf in Oosterhesselen (Drenthe) in de steek om zich geheel aan het verzetswerk te kunnen wijden. Hij speelde een belangrijke rol, met name in de landelijke Knokploegen. Post was leider van de K.P. in het noorden van Nederland en ondernam veel sabotageacties en overvallen op distributiekantoren en gevangenissen. Ook was hij de drijvende kracht achter het verzet in Nieuwlande, een dorp dat werd onderscheiden met de Yad Vashem-oorkonde vanwege het grote aantal joodse onderduikers dat hier in de oorlog verbleef.

In de nacht van 14 op 15 juli 1944 werd een overval gepleegd op het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam om gevangen verzetsmensen te bevrijden. De KP'ers hadden de medewerking gevraagd van de bewaker Boogaart. Als garantie zou Post de moeder van Boogaart van huis halen, maar toen hij op het adres aankwam, was dit bezet door de Sicherheitsdienst. Boogaart had de hele onderneming aan de bezetter verraden. Van de zestien KP-ers die de kraak pleegden, kreeg de bezetter er zes in handen. De anderen konden vluchten, hoewel er verscheidene waren aangeschoten. Johannes Post werd op 16 juli 1944 in de duinen bij Bloemendaal gefusilleerd. De vooraanstaande verzetsman werd begraven op de Erebegraafplaats te Overveen.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting van het gedenkteken was de 50ste herdenking van de bevrijding.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 mei 1995 door mevrouw Betty van der Harst-Trompetter, koerierster van Johannes Post.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Johannes Poststraat/Tulpenstraat in Rijnsburg (gemeente Katwijk).

Bron
Gemeente Rijnsburg.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.