Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 31 augustus 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door St. Oranje Bevrijdings Comité Pekela.

Nieuwe Pekela, verzetsgraf (Foto: Stichting Oorlogs- en Verzetsmateriaal Groningen)
Nieuwe Pekela, verzetsgraf (Foto: Stichting Oorlogs- en Verzetsmateriaal Groningen)
Nieuwe Pekela, verzetsgraf (Foto: Stichting Oorlogs- en Verzetsmateriaal Groningen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsgraf in Nieuwe Pekela (gemeente Pekela) bestaat uit twee gedenkstenen en drie grafzerken, waarvan een liggend en twee staand.

Tekst
De tekst op een van de gedenkstenen luidt:

'DE BURGERIJ
VAN NIEUWE PEKELA.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsgraf in Nieuwe Pekela (gemeente Pekela) is opgericht ter nagedachtenis aan een aantal medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter is omgekomen.

Locatie
Het verzetsgraf bevindt zich op de N.H. begraafplaats, achter het gemeentehuis aan de Ds. Sicco Tjadenstraat in Nieuwe Pekela (gemeente Pekela).

Bron
Stichting Oorlogs- en Verzetsmateriaal Groningen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Roelf Mik | 29 oktober 2017

De april-mei staking 1943 brak op 30 april uit en duurde tot 4 mei. In Nieuwe Pekela had dit tot gevolg dat mijn grootvader standrechtelijk (als voorbeeld) geëxecuteerd zou worden, gelukkig is dit op het laatste moment afgeblazen.