Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenkbank Wiardi Beckman te Nijmegen (gemeente Nijmegen) bestaat uit een gedenkbank van hout en staal.  In de vorm van de gedenkbank is de naam van Wiardi Beckman en zijn sterfjaar verwerkt. De gedenkbank heeft een gebogen vorm die de contouren volgt van het cirkelvormige hekwerk die de ronde gedenkplek voor een deel afbakend. In het midden van deze cirkel is op een rond vlak een stuk graniet geplaatst. De cirkel is gevuld met lichte kiezelstenen. Rechts naast het pad dat naar de gedenkbank toe leidt is een informatiebord aangebracht.

Symboliek
Alphons ter Avest, de beeldend kunstenaar die het monument heeft ontworpen ligt de vormgeving van het monument als volgt toe: “Het onderstel van de bank is gebaseerd op tankblokkades die we kennen van grensposten, gecombineerd met de scherpe hoekige structuur van (scheermes)prikkeldraad, bedoeld om vrijheid van mensen te beperken. Hier wordt de haat en angst van de oorlog verbeeld. Het is uitgevoerd in staal; hard en genadeloos. De houten bank zelf is in alles vriendelijk en rond. De vorm staat voor liefde en vrijheid die met moed en doorzettingsvermogen op de oorlog is overwonnen. In de bank leunt het hout niet op het staal, ze staan los van elkaar.” De granieten steen bij het monument verwijst naar de zware arbeid in het concentratiekamp Natzweiler waar Wiardi Beckman gevangen heeft gezeten.

De geschiedenis

De gedenkbank ter nagedachtenis aan de oud-leerling van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen H.B. Wiardi Beckman en symboliseert zijn strijd voor menselijkheid en recht. Wiardi Beckman is houder van het Verzetskruis 1940-1945.

Herman Bernhard (‘Stuuf’) Wiardi Beckman werd op 4 februari 1904 aan de Batavierenweg in Nijmegen geboren. Als 14-jarige scholier aan het Stedelijk Gymnasium verdedigde Stuuf in 1918 de revolutiepoging van Troelstra. Na zijn studie geschiedenis in Leiden, bij Johan Huizinga, hielp hij de bejaarde Troelstra bij het schrijven van diens memoires. Later werd Wiardi Beckman politiek hoofdredacteur van het dagblad Het Volk en lid van de Eerste Kamer. Velen zagen in hem een toekomstig leider van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP). Wiardi Beckman was zich al vroeg bewust van het dreigende oorlogsgevaar. Zo betoogde hij in 1934 dat Nederland verdedigd moest worden tegen ‘het aansluipend gevaar van openlijk en onverbloemd fascisme’. Na de bezetting in mei 1940 weigerde hij iedere medewerking aan het regime. Bij een poging om op verzoek van Koningin Wilhelmina naar London te komen, werd hij begin 1942 op het Scheveningse strand gearresteerd. Hij heeft in verschillende concentratiekampen gezeten waaronder Natzweiler-Struthof en Dachau. Van oktober 1943 tot augustus 1944 verbleef hij in het gevreesde concentratiekamp Natzweiler in de Elzas. Gevangenen moesten hier in een steengroeve graniet delven. In maart 1945 overleed Wiardi Beckman in Dachau.

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen en werd ondersteund door verschillende fondsen en giften. De steen bij de herdenkingsbank is beschikbaar gesteld door het museum Natzweiler-Struthof.

Onthulling
Het monument is onthuld in 2016.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De gedenkbank Wiardi Beckman bevindt zich .. te Nijmegen (gemeente Nijmegen).

Bron
Stedelijk Gymnasium Nijmegen.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents