Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Alphons ter Avest
Onthulling: 2016
Adopteer dit monument.

Nijmegen, gedenkbank Wiardi Beckman (foto: Tom Peters CC BY 3.0)
Nijmegen, gedenkbank Wiardi Beckman (foto: Tom Peters CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenkbank Wiardi Beckman te Nijmegen (gemeente Nijmegen) bestaat uit een gedenkbank van hout en staal.  In de vorm van de gedenkbank is de naam van Wiardi Beckman en zijn sterfjaar verwerkt. De gedenkbank heeft een gebogen vorm die de contouren volgt van het cirkelvormige hekwerk die de ronde gedenkplek voor een deel afbakend. In het midden van deze cirkel is op een rond vlak een stuk graniet geplaatst. De cirkel is gevuld met lichte kiezelstenen. Rechts naast het pad dat naar de gedenkbank toe leidt is een informatiebord aangebracht.

Symboliek
Alphons ter Avest, de beeldend kunstenaar die het monument heeft ontworpen ligt de vormgeving van het monument als volgt toe: "Het onderstel van de bank is gebaseerd op tankblokkades die we kennen van grensposten, gecombineerd met de scherpe hoekige structuur van (scheermes)prikkeldraad, bedoeld om vrijheid van mensen te beperken. Hier wordt de haat en angst van de oorlog verbeeld. Het is uitgevoerd in staal; hard en genadeloos. De houten bank zelf is in alles vriendelijk en rond. De vorm staat voor liefde en vrijheid die met moed en doorzettingsvermogen op de oorlog is overwonnen. In de bank leunt het hout niet op het staal, ze staan los van elkaar." De granieten steen bij het monument verwijst naar de zware arbeid in het concentratiekamp Natzweiler waar Wiardi Beckman gevangen heeft gezeten.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenkbank ter nagedachtenis aan de oud-leerling van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen H.B. Wiardi Beckman en symboliseert zijn strijd voor menselijkheid en recht. Wiardi Beckman is houder van het Verzetskruis 1940-1945.

Herman Bernhard (‘Stuuf’) Wiardi Beckman werd op 4 februari 1904 aan de Batavierenweg in Nijmegen geboren. Als 14-jarige scholier aan het Stedelijk Gymnasium verdedigde Stuuf in 1918 de revolutiepoging van Troelstra. Na zijn studie geschiedenis in Leiden, bij Johan Huizinga, hielp hij de bejaarde Troelstra bij het schrijven van diens memoires. Later werd Wiardi Beckman politiek hoofdredacteur van het dagblad Het Volk en lid van de Eerste Kamer. Velen zagen in hem een toekomstig leider van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP). Wiardi Beckman was zich al vroeg bewust van het dreigende oorlogsgevaar. Zo betoogde hij in 1934 dat Nederland verdedigd moest worden tegen ‘het aansluipend gevaar van openlijk en onverbloemd fascisme’. Na de bezetting in mei 1940 weigerde hij iedere medewerking aan het regime. Bij een poging om op verzoek van Koningin Wilhelmina naar London te komen, werd hij begin 1942 op het Scheveningse strand gearresteerd. Hij heeft in verschillende concentratiekampen gezeten waaronder Natzweiler-Struthof en Dachau. Van oktober 1943 tot augustus 1944 verbleef hij in het gevreesde concentratiekamp Natzweiler in de Elzas. Gevangenen moesten hier in een steengroeve graniet delven. In maart 1945 overleed Wiardi Beckman in Dachau.

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen en werd ondersteund door verschillende fondsen en giften. De steen bij de herdenkingsbank is beschikbaar gesteld door het museum Natzweiler-Struthof.

Onthulling
Het monument is onthuld in 2016.

Locatie
De gedenkbank Wiardi Beckman bevindt zich .. te Nijmegen (gemeente Nijmegen).

Bron
Stedelijk Gymnasium Nijmegen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht