Adopteer een monument
Adopteer dit monument.
Bleskensgraaf, gevelsteen wederopbouwboerderij (foto: Dhr. W.O. Hofstede CC BY 3.0)
Bleskensgraaf, gevelsteen wederopbouwboerderij (foto: Dhr. W.O. Hofstede CC BY 3.0)
Bleskensgraaf, gevelsteen wederopbouwboerderij (foto: Dhr. W.O. Hofstede CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
De gevelsteen wederopbouwboederij te Bleskensgraaf (gemeente Molenlanden) bestaat uit een reliëf van een uit het vuur springende Nederlandse leeuw (ontdaan van kroon op het hoofd, en van zwaard en pijlbundel in zijn klauwen) en het jaartal 1940. De steen heeft de maten 31,5 cm bij 42,5 cm en is vervaardigd  door Brouwer's Aardewerk te Leiderdorp, en is overgeschilderd.

Symboliek
De afbeelding op de gevelsteen symboliseert de Nederlandse natie die er gedurende en na de oorlog door middel van de wederopbouw weer bovenop komt. Het verbeeldt de overwinning op en herrijzenis na verwoesting.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument is opgericht ter herinnering aan de verwoesting van een agrarisch gebouw ten gevolge van militaire handelingen vooraf aan- of tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende wederopbouw. Bleskensgraaf werd in de vroege ochtend van 12 mei 1940 door de Duitsers gebombardeerd.

De gevelsteen met het reliëf van een uit het vuur springende leeuw en het jaartal van de wederopbouw is terug te vinden op veel wederopbouwboerderijen in het hele land. 

Locatie
Het monument bevindt zich aan de voorgevel van de boerderij aan Dorpsstraat 8 te Bleskensgraaf (gemeente Molenlanden).
 
Bronnen
 
 

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.