Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: N.J. Groot
Onthulling: 1950
Adopteer dit monument.

Uitgeest, monument aan de Provincialeweg (foto: Jan Baaij)
Uitgeest, monument aan de Provincialeweg (foto: Jan Baaij)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Provincialeweg in Uitgeest is een gedenksteen van natuursteen. De gedenksteen is 1 meter 30 hoog en 75 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN

G. DE BEER UIT ROTTERDAM
OUD 27 JAREN
P. OUWERKERK UIT HAARL.MEER
OUD 31 JAREN
B. ROODENBURGH UIT A.DAM
OUD 26 JAREN

ALHIER GEFUSILLEERD
OP 15 DECEMBER 1944'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Provincialeweg in Uitgeest is opgericht ter nagedachtenis aan G. de Beer, P. Ouwerkerk en B. Rooden die hier op 15 december 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is onthuld omstreeks 1950.

Locatie
Het monument bevindt zich op een particulier terrein aan de Provincialeweg in Uitgeest. Dit terrein is niet vrij toegankelijk.

Bron
Gemeente Uitgeest.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Mevr. C.F.C. van Oosterum-Montijn | 4 mei 2020

Nooit meer oorlog. Leve de vrijheid.