Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: S.M. Douma
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Noordervaart te Stompetoren (gemeente Alkmaar) is een gemetselde pilaar, waarop een natuurstenen plaquette is bevestigd. Aan weerszijden en aan de achterzijde van de pilaar staat een muur met urnen. Het gedenkteken is 3 meter 70 hoog, 4 meter 60 breed en 4 meter 70 diep.

Teksten
De tekst op de pilaar luidt:

'AAN HEN DIE VIELEN
VOOR VRIJHEID EN RECHT'.

In de pilaar zijn de namen van dertien oorlogsslachtoffers gegraveerd:

DIRK DE BOER DZ PIET DE BOER JOHANNES DE JONG PIET KONING FLOOR NIELE JOHANNES DE REUS SIEM SPIERENBURG GERARD VELDMAN JACOB WAGENAAR PIET WAGENAAR JAN WALTER REIN WITTEVEEN FRANS VAN DER ZEIJDEN.

De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN DE BURGERS
UIT DE GEMEENTE SCHERMER
DIE TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG
DOOR OORLOGSHANDELINGEN
OM HET LEVEN ZIJN GEKOMEN.
4 MEI 1995'.

Wijziging
De plaquette is in 1995 aan het monument toegevoegd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Noordervaart in Stompetoren (gemeente Alkmaar) is opgericht ter nagedachtenis aan dertien verzetsmensen die bij de Slag van Rustenburg in de nacht van 10 op 11 oktober 1944 zijn omgekomen en aan alle medeburgers die tijdens de bezetting door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de dertien slachtoffers luiden:

Dirk de Boer Dz, Piet de Boer, Johannes de Jong, Piet Koning, Floor Niele, Johannes de Reus, Siem Spierenburg, Gerard Veldman, Jacob Wagenaar, Piet Wagenaar, Jan Walter, Rein Witteveen en Frans van der Zeijden.

In de Tweede Wereldoorlog zijn bij de brug over de Schermerringvaart bij Rustenburg en op een boerderij van de familie De Boer aan de Zuidervaart te Zuidschermer dertien verzetsmensen omgekomen. De slachtoffers zijn door verraad in de val gelokt.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946 door prof. ir. W. Schermerhorn. In 1977 is het gedenkteken verplaatst naar de huidige locatie bij de N.H. kerk.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de N.H. kerk aan de Noordervaart in Stompetoren (gemeente Alkmaar).

Bron
Gemeente Schermer.

Voor meer informatie
Het voormalig verzet in West-Friesland.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht