Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Victor Levie
Onthulling: 1 juli 2017
Adopteer dit monument.

Amsterdam, Monument aan de Gerard Terborgstraat (foto:Els van Eijden CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Gerard Terborgstraat bestaat een groene plaquette en vier frames van houten balken waarop aan de acht zijkanten plaatjes zijn bevestigd. De houten frames verbeelden deurposten. Door middel van deze plaatjes wordt er per adres, die met met groene plaatjes worden aangeduid, aangegeven wie er zijn omgekomen.

Tekst
Op de plaquette staat een tekst over het monument. Op het houtwerk van het monument staan de namen en adressen van omgekomen joden en verzetsstrijders uit de buurt.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Voitus van Hamme Richard Alexander Henri Lambert 15-08-1904 04-11-1942

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan 169 omgekomen joden en een aantal verzetsstrijders uit de buurt.

Oprichting
Het monument is tot stand gekomen op initiatief van een bewonerscollectief uit Amsterdam-Zuid.

Onthulling
Het monument aan de Gerard Terborgstraat is onthuld op 1 juli 2017 door wethouder van het stadsdeel Zuid Sebastiaan Capel en een nabestaande. Capel hield bij deze plechtigheid een toespraak.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Gerard Terborgstraat te Amsterdam (gemeente Amsterdam).

Bron
AT5. 'Nieuw Tweede Wereldoorlog monument in Zuid'. 1 juli 2017.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

| 4 mei 2020

Dat wij nooit vergeten wat onze eigen buren is aangedaan... laten we er samen voor zorgen dat we met elkaar in alle verdraagzaamheid verder samen leven in alle harmonie...