Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Warmenhuizen (gemeente Schagen) bestaat uit twee gemetselde muren van rode baksteen, waarop hardstenen plaquettes zijn aangebracht. Het gedenkteken is 1 meter 50 hoog, 2 meter breed en 2 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de eerste plaquette luidt:

‘KLEIBROEK, P. DUITSLAND 21 APRIL 1945
PINXTER, E.A. DUITSLAND APRIL 1945
BROUWER, CATH. NEDERLAND 2 AUGUSTUS 1940
VAN RIJN, F.H. NEDERLAND 17 JANUARI 1947
GROOT, S. INDONESIË 3 NOVEMBER 1946
DEKKER, E. INDONESIË 21 APRIL 1948
NANNES, A. INDONESIË 25 MAART 1945′.

De tekst op de tweede plaquette luidt:

‘IN PERMANENT MEMORY

P.O. J.R. HUBBARD 27
P.O. A.W. BUCHAN 20
P.O. R. HEGGIE 23
Fl.sgt. J.R. CLELLAND 31
SGT. A.W. BAKER 21

KILLED FOR FREEDOM
26 – 3 – 1942′.

Wijziging
Deze plaat is in 1984 aan het monument toegevoegd.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Warmenhuizen (gemeente Schagen) is opgericht ter nagedachtenis aan zeven medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog of bij de strijd in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

C. Brouwer, E. Dekker, S. Groot, P. Kleibroek, A. Nannes, E.A. Pinxter en F.H. van Rijn.

Tevens worden met het gedenkteken vijf Britse militairen van het 61ste Squadron van de Royal Air Force herdacht, die sneuvelden toen hun vliegtuig op 26 maart 1942 in het Debbemeertje (ca. 700 meter ten oosten van de N.H. kerk) is neergestort.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

Sergeant A.W. Baker, piloot A.W. Buchan, sergeant J.R. Clelland, piloot R. Heggie en piloot J.R. Hubbard.

P. Kleibroek werd gearresteerd tijdens de ‘grote razzia in Warmenhuizen’ op 17 mei 1944. Hij overleed in een concentratiekamp op 21 april 1945. Zijn in Alkmaar woonachtige joodse onderduikers werden naar Auschwitz afgevoerd, waar ze in oktober 1944 zijn gestorven. Hun namen luiden: Abraham Drukker (geb. 13 sep 1895), Juliette Drukker (geb. 30 mrt 1890) en Marjan Drukker (geb. 18 nov 1929). E.A. Pinxter was een zogeheten Engelandvaarder. Vanuit Zuid-Duitsland, waar hij voor de Amsterdamsche Ballast Maatschappij een waterstofcentrale bouwde, ontsnapte hij naar Zwitserland en probeerde hij via Frankrijk en Spanje Engeland te bereiken. In 1944 werd hij door de bezetter in de trein naar Bordeaux gesnapt en gevangengenomen. Via verschillende kampen belandde hij uiteindelijk in Bergen-Belsen waar hij op 28 april 1945 om het leven kwam door uitputting. Brugwachtersvrouw Cath. Brouwer kwam om bij een bomaanval op een brug op 2 augustus 1940. F.H. van Rijn verongelukte bij een ongeval in militaire dienst op 17 januari 1947. S. Groot sneuvelde in het voormalige Nederlands-Indië op 3 november 1946, E. Dekker op 21 april 1948 en A. Nannes op 25 maart 1949.

Onthulling
Het monument is omstreeks 1948 onthuld.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument staat circa 50 meter ten noorden van cafe ‘De Moriaan’, naast de voormalige ambtswoning van de burgemeester, gevestigd op de hoek Dorpsstraat/Posthoorn in Warmenhuizen (gemeente Schagen).

Bronnen

  • Gemeente Harenkarspel;
  • Historische Vereniging Harenkarspel;
  • Museum Engelandvaarders, Noordwijk.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents