Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.

Warmenhuizen, oorlogsmonument (foto: Dhr. J. Beemsterboer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Warmenhuizen (gemeente Schagen) bestaat uit twee gemetselde muren van rode baksteen, waarop hardstenen plaquettes zijn aangebracht. Het gedenkteken is 1 meter 50 hoog, 2 meter breed en 2 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de eerste plaquette luidt:

'KLEIBROEK, P. DUITSLAND 21 APRIL 1945
PINXTER, E.A. DUITSLAND APRIL 1945
BROUWER, CATH. NEDERLAND 2 AUGUSTUS 1940
VAN RIJN, F.H. NEDERLAND 17 JANUARI 1947
GROOT, S. INDONESIË 3 NOVEMBER 1946
DEKKER, E. INDONESIË 21 APRIL 1948
NANNES, A. INDONESIË 25 MAART 1945'.

De tekst op de tweede plaquette luidt:

'IN PERMANENT MEMORY

P.O. J.R. HUBBARD 27
P.O. A.W. BUCHAN 20
P.O. R. HEGGIE 23
Fl.sgt. J.R. CLELLAND 31
SGT. A.W. BAKER 21

KILLED FOR FREEDOM
26 - 3 - 1942'.

Wijziging
Deze plaat is in 1984 aan het monument toegevoegd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Baker Albert Wallace 01-01-1970 01-01-1970
Buchan Alastair William 01-01-1970 01-01-1970

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Warmenhuizen (gemeente Schagen) is opgericht ter nagedachtenis aan zeven medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog of bij de strijd in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

C. Brouwer, E. Dekker, S. Groot, P. Kleibroek, A. Nannes, E.A. Pinxter en F.H. van Rijn.

Tevens worden met het gedenkteken vijf Britse militairen van het 61ste Squadron van de Royal Air Force herdacht, die sneuvelden toen hun vliegtuig op 26 maart 1942 in het Debbemeertje (ca. 700 meter ten oosten van de N.H. kerk) is neergestort.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

Sergeant A.W. Baker, piloot A.W. Buchan, sergeant J.R. Clelland, piloot R. Heggie en piloot J.R. Hubbard.

P. Kleibroek werd gearresteerd tijdens de 'grote razzia in Warmenhuizen' op 17 mei 1944. Hij overleed in een concentratiekamp op 21 april 1945. Zijn in Alkmaar woonachtige joodse onderduikers werden naar Auschwitz afgevoerd, waar ze in oktober 1944 zijn gestorven. Hun namen luiden: Abraham Drukker (geb. 13 sep 1895), Juliette Drukker (geb. 30 mrt 1890) en Marjan Drukker (geb. 18 nov 1929). E.A. Pinxter was een zogeheten Engelandvaarder. Vanuit Zuid-Duitsland, waar hij voor de Amsterdamsche Ballast Maatschappij een waterstofcentrale bouwde, ontsnapte hij naar Zwitserland en probeerde hij via Frankrijk en Spanje Engeland te bereiken. In 1944 werd hij door de bezetter in de trein naar Bordeaux gesnapt en gevangengenomen. Via verschillende kampen belandde hij uiteindelijk in Bergen-Belsen waar hij op 28 april 1945 om het leven kwam door uitputting. Brugwachtersvrouw Cath. Brouwer kwam om bij een bomaanval op een brug op 2 augustus 1940. F.H. van Rijn verongelukte bij een ongeval in militaire dienst op 17 januari 1947. S. Groot sneuvelde in het voormalige Nederlands-Indië op 3 november 1946, E. Dekker op 21 april 1948 en A. Nannes op 25 maart 1949.

Onthulling
Het monument is omstreeks 1948 onthuld.

Locatie
Het monument staat circa 50 meter ten noorden van cafe 'De Moriaan', naast de voormalige ambtswoning van de burgemeester, gevestigd op de hoek Dorpsstraat/Posthoorn in Warmenhuizen (gemeente Schagen).

Bronnen

  • Gemeente Harenkarspel;
  • Historische Vereniging Harenkarspel;
  • Museum Engelandvaarders, Noordwijk.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.