Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 4 mei 2016
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Luzac Lyceum.

Het monument

Vorm en materiaal
Het Monument bombardement Alexanderkazerne in Den Haag (gemeente Den Haag) bestaat uit een betonnen plaat met afgegoten tekst. Deze plaat maakt onderdeel uit van een betonnen muur met gelijkvormige platen. Voor deze plaat is op de grond een plaat geplaatst met een afgietsel van het kazerneterrein. Deze verbindt de openbare weg met het monument.

Tekst
'OP 10 MEI OMSTREEKS 04.00 UUR
BOMBARDEERDE DE DUITSE LUCHTMACHT DE
ALEXANDERKAZERNE.

HIERDOOR KWAMEN DRIE KORPORAALS EN
DRIEËNZESTIG HUZAREN VAN HET WAPEN DER
CAVALERIE OM HET LEVEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Monument bombardement Alexanderkazerne in Den Haag (gemeente Den Haag) herinnert aan het bombardement op de Alexanderkazerne op 10 mei 1940 waarbij 66 korporaals en huzaren van het Wapen der Cavalerie om het leven kwamen. 

Op 10 mei 1940 rond 04.00 uur in de ochtend, bombardeerde de Duitse luchtmacht de Haagse Alexanderkazerne tijdens de Slag om Den Haag. Naast de doden vielen er meer dan 150 gewonden. Velen van hun waren ernstig verminkt, leden aan brandwonden of verloren armen en/of benen. De soldaten waren vooral reservisten, gemobiliseerd in verband met de Duitse militaire dreiging. Ook meer dan 100 paarden van de cavalerie werden gedood als gevolg van het bombardement. Vele paarden waren ernstig gewond geraakt en moesten worden afgemaakt door dierenartsen.

Onthulling
Het monument werd onthuld op 4 mei 2016 door Jozias van Aartsen, de toenmalige burgemeester van Den Haag.

Herdenkingen
De gevallen korporaals en huzaren worden jaarlijks op 10 mei herdacht door de zorg van de Stichting Militaire Erehof tijdens een plechtigheid in de Militaire Erehof op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Den Haag. Ook op 4 mei worden er door nabestaande bloemen gelegd.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Oude Waalsdorperweg in Den Haag (gemeente Den Haag).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht