Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Hans Dolieslager
Onthulling: 27 april 1995
Adopteer dit monument.

Middelharnis, plaquette op de gevel van de voormalige synagoge (foto: Bertrand van den Boogert)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette op de gevel van de voormalige synagoge in Middelharnis (gemeente Goeree-Overflakkee) is uitgevoerd in zwart marmer. Op de plaat is een davidster aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette op de gevel van de voormalige synagoge herinnert de inwoners van Middelharnis (gemeente Goeree-Overflakkee) aan de joodse gemeenschap die tot de oorlogsjaren in Middelharnis heeft geleefd.

De synagoge op het Zandpad is gesticht in 1842. In de synagoge zat een 'eerste steen', die bij een verbouwing verloren is gegaan. De tekst van deze steen is op de herdenkingsplaquette aangebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 27 april 1995 door rabbijn Awraham Soetendorp.

Locatie
Het monument is aangebracht op de gevel van de voormalige synagoge, gelegen aan het Zandpad in Middelharnis (gemeente Goeree-Overflakkee).

Bronnen

  • Gemeente Middelharnis;
  • Brochure Beelden en gedenktekens in de gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee, (Middelharnis, VVV/ANWB Overflakkee, in samenwerking met de gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee, 2001).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht