Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: A.M. Koster
Onthulling: 1957
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door SBO De Wegwijzer.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Daltonschool De Vliegers.

Middelharnis, 'Joods monument' (foto: H. van der Meer)
Middelharnis, 'Joods monument' (foto: H. van der Meer)
Middelharnis, 'Joods monument' (foto: H. van der Meer)
Middelharnis, 'Joods monument' (foto: H. van der Meer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Middelharnis (gemeente Goeree-Overflakkee) is een gedenksteen van natuursteen, bestaande uit drie delen. Het middenstuk is bekroond met een davidster.

Tekst
De tekst op het middelste deel luidt:

'TER NAGEDACHTENIS VAN DE JOODSE INGEZETENEN
DIE OP DIT EILAND VREDIG LEEFDEN,
ZIJ WERDEN IN 1942 DOOR WREDE HAND TEN DODE WEGGEVOERD.
HUN AANDENKEN ZIJ TOT ZEGEN.'

Op het linker- en rechterdeel staan de namen van 56 omgekomen Flakkeese Joden vermeld.

Digitaal Joods Monument
Een aantal Joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Middelharnis (gemeente Goeree-Overflakkee) is opgericht ter nagedachtenis aan 56 Joodse medeburgers uit Middelharnis, Sommelsdijk en Dirksland die in 1942 door de bezetter zijn weggevoerd. De meesten van hen hebben de oorlog niet overleefd.

De namen van de 56 Joodse slachtoffers luiden: Louis David Cohen, Maurits Cohen, Meyer Cohen, Sophia Cohen-Rosenberg, Rosalie Cohen-de Vries, Cato Cohensius, Cato Gazan, Floretta Gazan, Hartog Gazan, Izaak S. Gazan, Philip Gazan, Roosje Gazan, Salomon Gazan, Salomon Gazan, Sebilla Gazan, Sibilla Gazan, Sebilla Gazan-Levi, Bernard Haagens, David Haagens, Henri Haagens, Lion Haagens, Sara Haagens, Wilh. Haagens-Rood, Hester C. Hammelburg, Jacob L. Hammelburg, Simon I. Hammelburg, Elisabeth Hammelburg-Zwarenstein, Marcus S. Hartogs, Adr. Hartogs-Haagens, Helena E. Hartogs-Kooperberg, Annie Haagens-Roos

Marg. Haagens-Roos
, Elias Mesritz, Eva Mesritz, Izaak Mesritz, Leon Mesritz, Grietje S. Mesritz-de Winter, Abraham Polak, Cornelia Polak, Debora Polak, Elisabeth Polak, Jetje Polak, Levy Polak, Mozes Polak, Sara Polak-Cohen, Antje Polak-Gazan, Marg. Polak-Gazan, Elisabeth Rood, Louis Rood, Hendrina Schooning, David Slager, Leentje Slager, Philip Slager, Eva H. Slager-Schooning, Levie I. de Winter en Sara de Winter.

Op het monument staan de namen van enkele slachtoffers anders vermeld dan in het Digitaal Joods Monument.

Gedurende de Duitse bezetting zijn alle Joodse inwoners van Middelharnis, met uitzondering van een handvol onderduikers, weggevoerd en vermoord. De grootste deportatie vond begin november 1942 plaats.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1957.

Locatie
Het monument is geplaatst op de Oude Joodse begraafplaats, gelegen aan de Hoflaan te Middelharnis (gemeente Goeree-Overflakkee).

Bronnen

  • Gemeente Middelharnis;
  • Beelden en gedenktekens in de gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee, (Middelharnis, VVV/ANWB Overflakkee, in samenwerking met de gemeenten Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee, 2001);
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Ariëtte | 3 mei 2020

Daniel | 1 mei 2020

Daniëlle | 28 april 2020

Ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de holocaust

Jolande | 28 april 2020