Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Oud-Loosdrecht, gedenkkruis voor Mijndert Vlug (foto: M. Vlug CC BY 3.0)
Oud-Loosdrecht, gedenkkruis voor Mijndert Vlug (foto: M. Vlug CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkkruis voor Mijndert Vlug te Oud-Loosdrecht (gemeente Wijdemeren) bestaat uit een wit geschilderd houten kruis met tekst.

Tekst
Op het kruis staat de tekst:
'VOOR HEM DIE HIER VIEL 5 MEI 1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkkruis herinnert aan de plaats waar Mijndert Vlug op Bevrijdingsdag, 5 mei 1945 om het leven is gekomen toen hij bij een vuurgevecht tussen Duitse eenheden en leden van de Binnenlandse Strijdkrachten geheel toevallig dodelijk werd getroffen. Van enige verzetsdaad- of daden zou geen sprake geweest zijn.

Locatie
Het gedenkkruis voor Mijndert Vlug bevindt zich aan het begin van de Horndijk te Oud-Loosdrecht (gemeente Wijdemeren). Dit is ongeveer 20 meter van de plek waarop Mijndert Vlug om het leven is gebracht.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht