Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Adopteer dit monument.

Hoorn, plaquette voor Jacobus Daniël Poll (foto: Dqfn13 CC BY SA 4.0)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette voor Jacobus Daniël Poll in Hoorn (gemeente Hoorn) bestaat uit een metalen plaquette met tekst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:
'TER NAGEDACHTENIS AAN
J.D. POLL
DIRECTEUR DER R.H.B.S. VAN 1934-1945
EN AAN ALLE LERAREN EN LEERLINGEN
DIE IN DE JAREN 1940-1945 HUN LEVEN
VOOR HET VADERLAND HEBBEN GEGEVEN.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette voor Jacobus Daniël Poll is opgericht ter herinnering aan de voormalige directeur Jacobus Daniël Poll en daarnaast aan alle leraren en leerlingen uit Nederland die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

 

Locatie
De plaquette voor Jacobus Daniël Poll bevindt zich in de hal van de school het gebouw van de OSG West-Friesland, voormalige Rijks Hogere Burgerschool West-Friesland, aan de Bontekoestraat 3 te Hoorn (gemeente Hoorn).

Bron
Vereniging Oud Hoorn. 'Jacobus Daniel Poll'.

Meer informatie
De app 'Oorlog in Hoorn' is een speurtocht door het Hoorn van toen en is bestemd voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. De app gratis te downloaden in de appstore (Apple) en de playstore (Android).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht